OVO JE KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE: Dali su mu NADIMAK koji se rimuje! (FOTO)
Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ IN TIME UKRAINE

Valerij Zalužni

OVO JE KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE: Dali su mu NADIMAK koji se rimuje! (FOTO)

Planeta -

Od početka rata, njegov glavni zahtev političkim liderima bio je da se sklone s puta i puste vojnike da rade svoj posao.

Iako se pokazao kao nacionalni vođa, a ne "klovn" kako ga zovu oni koji ga ne tolerišu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije vojskovođa. Zato mu se ne mogu direktno pripisati bodovi za uspeh ukrajinske vojske u prvim danima rata i iznenađujuće snažan otpor do danas, piše Slobodna Dalmacija.

Zelenski je lice moderne Ukrajine sa zapadnim aspiracijama, onaj koji će dobiti ovacije nakon obraćanja američkom Kongresu, Evropskom parlamentu, Ujedinjenim nacijama ili publici na dodeli Gremi nagrada, navodi se u tekstu, ali ako neko mora da upire prstom u jednu osobu koja je najodgovornija za razbijanje Putinovog "blickriga" (munjeviti rat), to je po svojoj funkciji vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni, piše SD.

Za razliku od "Oluje" Normana Švarckopfa, koji je predvodio američke trupe u Zalivskom ratu, ili Dejvida Petreusa, koji je vodio rat u Iraku i dobio nadimak "Kralj David", general Zalužni uglavnom izbegava ratnu slavu, prepuštajući ulogu Zelenskom i ta podela uloga se pokazala savršenom, piše Slobodna Dalmacija.

'Gvožđe nesalomivo gvožđe'

Iako se glavnokomandujući na sve načine trudi da izbegne status poznate ličnosti, njegov dosadašnji uspeh u suzbijanju ruskih osvajača nužno ga već predlaže za status istorijske ličnosti u domovini.

U nedavnom videu dali su mu čak i nadimak koji se rimuje na ukrajinskom: "Zalizni Nezlamni Zalužni" - u prevodu, Gvožđe nesalomivo gvožđe.

Vojni uspesi, koji uključuju odbranu Kijeva i zadržavanje većine drugih velikih gradova, rezultat su strategije ovog 48-godišnjaka, koga je Zelenski imenovao za glavnog komandanta u julu 2021. Ali Zalužni i drugi visoki ukrajinski oficiri od tada nisu počeli da se pripremaju za ovaj rat. Iz svega što se dogodilo na istoku Ukrajine od 2014. godine, znali su da moraju da očekuju potpuni vojni sukob sa Rusijom, piše SD.

U septembru 2021, dva meseca pre nego što je američka administracija počela da upozorava svet da je ruska invazija gotova stvar, objavljujući obaveštajne podatke o gomilanju trupa na ukrajinskim granicama, Zalužni je govorio o pripremama za taj konačni napad: "Uvek sam kada sam o tome pričao od kada sam preuzeo dužnost, pretnja potpunom agresijom je bila očigledna", rekao je tada u intervjuu za Radio Svoboda.

"Naš zadatak kao Oružanih snaga je da ne čekamo propust sa neba. Moramo se pripremiti za to. I činimo sve što možemo da budemo spremni. Sa svoje strane, izvodimo niz vežbi", dodao je on.

U januaru 2022. Zalužni je razgovarao sa vojnim komitetom NATO-a, najvišim telom savezničkih oficira, i obavestio ih da je ukrajinska vojska spremna: "Podsetio sam saveznike da naš rat traje od 2014. i da radimo svoj posao od tada", rekao je on za nacionalnu novinsku agenciju Ukrinform nakon tog sastanka.

Vođa 'potpuno različitih ljudi'

Komandant Valerij Zalužni kaže da je ukrajinska vojska popunjena mladim, profesionalnim vojnicima i budućim vođama:

"To su potpuno drugačiji ljudi, a ne kao mi kad smo bili potporučnici. Oni nose klice koje će za pet godina potpuno promeniti vojsku. Skoro svi dobro znaju strani jezik, dobro rade sa gedžetima, načitani su", rekao je on. rekao je za ArmiInform.

"Oni nisu žrtveni jarci, kao oni u ruskoj vojsci, već naši pravi saradnici koji će uskoro zameniti današnje oficire. Već smo započeli ovaj proces i nema nazad", dodao je on. "Neće samo ukrajinsko društvo dozvoliti da vratimo vojsku u 2013. godinu".

Kurir.rs/Mondo/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track