00:33

UŽIVO 64. DAN RATA U UKRAJINI Gutereš u Kijevu; Eksplozija kod TV tornja u Hersonu

blog

64. DAN RATA U UKRAJINI Rusija: Poljska glavni logistički centar za transport oružja i plaćenika! Raketiran Kijev!

Planeta -

Danas je 64. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, četvrtak, 28. april

* Novi apel Kijevu za pomoć jednog od komandanata bataljona Azov

* Apsolutno je moguće da seovaj rat oduži i traje mesecima i godinama, poručio Stoltenberg

* U Hersonskoj oblasti koju su ruske snage osvojile od 1. maja se uvodi rublja kao sredstvo plaćanja

* Gutereš juče doputovao u Kijev, danas sastanak sa Zelenskim

* Eksplozija kod TV tornja u Hersonu

* Putin upozorio na ''munjevitu'' odmazdu

Rusija: Poljska glavni logistički centar za transport oružja i plaćenika

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je iz Poljske od početka 2022. godine prebačeno oružja i municije u vrednosti od 1,6 milijardi dolara kijevskom režimu, te je tako Poljska postala "glavni logistički centar za transport oružja i stranih plaćenika do Ukrajine".

Gutereš: SB UN nije uspeo da spreči i okonča rat u Ukrajini

Savet bezbednosti UN "nije uspeo da spreči i okonča" rat u Ukrajini, ocenio je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš na konferenciji za novinare u Kijevu.

"Savet bezbednosti nije uspeo da učini ono što je bilo u njegovoj moći da spreči i da okonča taj rat", rekao je Gutereš u izjavama pored ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

On je ocenio da je to izvor "velikog razočaranja, frustracije i besa".

Napadnut Kijev

Dve jake eksplozije potresle su danas širi centar Kijeva. Na objavljenom snimku se vidi gust crni dim koji kulja. Za sad nije navedeno šta je bila meta napada.

SE: Formirati sud za zločine u Ukrajini

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas je zatražila formiranje međunarodog tribunala, koji bi sudio odgovornima za zločine počinjene tokom napada Rusije na Ukrajinu.

Mandat suda bi trebalo da bude istraga i suđenje zbog zločina agresije, koji je navodno počinilo političko i vojno rukovodstvo Rusije, saopštila je Parlamentarna skupština.

Bajden će od Kongresa tražiti 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden će zatražiti od Kongresa dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini za odbranu od ruske invazije, izjavila su danas dva neimenovana zvaničnika američke administracije.

Najnoviji Bajdenov predlog uključuje više od 20 milijardi dolara u vojnoj pomoći Ukrajini i za jačanje odbrane obližnjih zemalja, 8,5 milijardi dolara ekonomske pomoći vladi u Kijevu i tri milijarde za hranu i humanitarne programe za pomoć civilima i ostalu potrošnju, rekli su zvaničnici.

Džo Bajden, Varšava
foto: EPA / RADEK PIETRUSZKA

Komandant bataljona Azov uputio novi apel vlastima u Kijevu

Ukrajinski čelnici moraju da pronađu način da pomognu bataljonu koji brani čeličanu Azovstalj u Marijupolju, a koju su okružile ruske snage, izjavio je u novom emotivnom obraćanju javnosti jedan od komandanata Azova. - Pozivam vojno-političko vođstvo da preduzme odlučne korake za razbijanje blokade ili evakuaciju svih onih koji se nadaju i veruju u svoju domovinu - rekao je zamenik komandira Svjatoslav Palamar u video-poruci. Dodao je da se borci sve više pitaju zašto se Kijev nije držao datih obećanja. - Ko može da odgovori na ovo pitanje: Zašto smo sami protiv artiljerije, brodova i aviona? Ko je Moskvi dao vreme da prikrije zločine u Marijupolju. Zločine tako strašne da ih ne možete ni zamisliti - pita se Palamar.

Stoltenberg: NATO je spreman godinama da podržava Ukrajinu

NATO je spreman godinama da podržava Ukrajinu u ratu s Rusijom, uključujući i pomoć Kijevu da pređe s oružja iz sovjetske ere na moderno zapadnjačko oružje i sisteme, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO On se oglasio nakon što je zvanični Kremlj upozorio da snabdevanje Ukrajine oružjem, uključujući i teško naoružanje, predstavlja pretnju po sigurnost evropskom kontinentu i da "provocira nestabilnost".

- Moramo biti pripremljeni za dug vremenski period. Apsolutno postoji mogućnost da se ovaj rat oduži i potraje mesecima, pa i godinama - rekao je Stoltenberg u Briseliu. On je poručio da su Finska i Švedska dobrodošle ukoliko odluče da se pridruže vojnoj alijansi i da bi mogle da postanu članice prilično brzo.

U Hersonskoj oblasti od 1. maja uvođenje rublje umesto grivne

Nove vlasti okupirane ukrajinske Hersonske oblasti, na jugu Ukrajine, nameravaju da od 1. maja počnu zamenu grivne na rusku rublju.

Rusija za 6. maj saziva neformalni sastanak SB UN o Ukrajini

Rusija će za 6. maj sazvati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na terenu u Ukrajini, najavio je Sergej Leonidčenko, viši savetnik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

- Ako želite da znate istinu o stvarnom stanju na terenu, dobrodošli ste na naš sastanak po "Arria-formuli" 6. maja, izjavio je Leonidičenko.

Gutereš: Ovaj rat neće završiti zbog sastanaka, to mora da bude odluka Rusije

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, koji je sinoć stigao u Kijev gde danas trebalo da se sretne sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, komentarisao je svoj nedavni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rekao je da je UN-ova poruka na sastanku oči u oči sa Putinom bila ista ona koju je UN poslao na početku konflikta - ruska invazija Ukrajine krši Povelju UN-a i mora da se završi što je pre moguće. Ipak, svoj sastanak sa Putinom Gutereš je opisao kao "vrlo koristan".

U razgovoru za CNN Gutereš je izrazio svoju zabrinutost zbog ruskog kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i "mogućnosti počinjenja ratnih zločina".

Gutereš je branio ulogu UN-a u pokušajima da se okonča rat koji traje već 2 meseca.

-Ovaj rat se neće završiti zahvaljujući sastancima. Ovaj rat će se završiti kad ga Ruska Federacija odluči da ga završi i kada se - nakon prekida vatre - pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo da održavamo sastanke unedogled, ali oni neće okončati rat, rekao je Gutereš.

Putin upozorio na "munjevitu" odmazdu ako Zapad interveniše

Vladimir Putin je upozorio da će sve zemlje koje pokušaju da se umešaju u Ukrajinu naići na ''munjevitu'' reakciju Moskve.

U obraćanju poslanicima u Sankt Peterburgu, ruski predsednik je rekao da će vojnici koristiti ''sve alate za to — one kojima se niko ne može pohvaliti''.

Eksplozija kod TV tornja u centru okupiranog Hersona, Rusi tvrde da su Ukrajinci ispalili tri rakete

Kod velikog TV tornja u centru okupiranog ukrajinskog grada Hersona odjeknula je glasna eksplozija.

Snimak čiju je autentičnost potvrdio CNN prikazuje eksploziju u vazduhu kod TV tornja.

Ruska prorežimska novinska agencija tvrdi da su ukrajinske snage ispalile tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom od početka marta.

Dva projektila su srušena, tvrdi RIA pozivajući se na bezbednosni izvor.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track