RAT U UKRAJINI: Uklonjena statua koja je bila simbol ukrajinsko-ruskog prijateljstva VIDEO
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

počeo proces derusifikacije

RAT U UKRAJINI: Uklonjena statua koja je bila simbol ukrajinsko-ruskog prijateljstva VIDEO

Planeta -

U Kijevu je uklonjena statua koja je nekada predstavljala prijateljstvo Ukrajine i Rusije.

Ogromnu statuu u centru ukrajinske prestice naredio je da se ukloni gradonačelnik grada Vitalij Kličko, prenosi BBC.

-Rusija uništila normalan život miliona Ukrajinaca i uništila mir u Evropi, rekao je Kličko.

Gomile ljudi okupile su se da gledaju kako se spomenik demontira, a neki od njih su klicali kada je posao završen.

Takođe, jedan broj ukrajinskih gradova planira da preimenuje ulice i trgove povezane sa Rusijom u okviru procesa "derusifikacije" nakon invazije Moskve na tu zemlju.

Dan nakon demontaže ogromnog spomenika iz sovjetske ere u Kijevu koji je trebalo da simbolizuje prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko veće je danas saopštilo da je sastavilo listu od 467 lokacija koje bi mogle da se razmatraju za preimenovanje.

Statua kao simbol rusko-ukrajinskog prijateljstva
Statua kao simbol rusko-ukrajinskog prijateljstvafoto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Uključuju centralni trg nazvan po piscu iz 19. veka Lavu Tolstoju i ulicu pod nazivom Rusko Bajkalsko jezero. Na listi se našao i put nazvan po Minsku, glavnom gradu bliskog ruskog saveznika Belorusije.

Otkako je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, nazivi nekih gradova su promenjeni kako bi se izbrisalo nasleđe omraženih sovjetskih zvaničnika. Neki zvaničnici sada žele da uklone imena ruskih autora, pesnika..., prenosi agencija Rojters.

Ihor Terehov, gradonačelnik grada Harkova na istoku Ukrajine, rekao je da će, čim se rat sa Rusijom završi, svom gradskom veću da podnese predlog zakona o preimenovanju mesta sa nazivima vezanim za Rusiju.

-Čak i bez ovih imena, biće previše ožiljaka koji će nas dugo podsećati na to kakav je komšija izvan naših istočnih i severnih granica, napisao je on u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Gradovi i mesta na severu Ukrajine započeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile.

Na predlog guvernera Černigovske oblasti, ulice ili trgovi u regionalnoj prestonici bi se preimenovali u ime 1. odvojene tenkovske brigade.

Ministar kulture Oleksandr Tkačenko upozorio je prošle nedelje da je protiv potpunog uklanjanja svega što je povezano sa Rusijom.

Navodeći kao primer ruskog romanopisca rođenog u Ukrajini Nikolaja Gogolja, on je rekao da neke "figure... pripadaju globalnom skladištu (kulturnog) nasleđa".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track