KOLIKO SE SVET OSLANJA NA NAFTU I GAS IZ RUSIJE? Ove dve zemlje EU su posebno ranjive jer su najveći uvoznici energenata
Foto: EPA/CLEMENS BILAN, Profimedia

analiza bbc-ja

KOLIKO SE SVET OSLANJA NA NAFTU I GAS IZ RUSIJE? Ove dve zemlje EU su posebno ranjive jer su najveći uvoznici energenata

Planeta -

Rusija je saopštila da više neće isporučivati gas Poljskoj i Bugarskoj nakon što su te zemlje odbile da plate za svoje isporuke u rubljama.

EU je saopštila da taj potez smatra jednim oblikom ucene, piše BBC.

Kako je Rusija zaustavila dotok gasa?

gasovod
gasovodfoto: Profimedia / STEFAN SAUER / AFP

Uprkos invaziji na Ukrajinu, Rusija je nastavila da isporučuje veliku količinu gasa mnogim evropskim zemljama.

Međutim, nakon što su zapadne sile uvele finansijske sankcije Rusiji, predsednik Putin je najavio da će ''neprijateljske'' zemlje morati da plaćaju gas u ruskoj valuti.

Ruska državna energetska kompanija Gasprom kaže da je prekinula isporuke Poljskoj i Bugarskoj i da ih neće ponovo pokrenuti sve dok uplate ne budu izvršene u rubljama.

Plaćanje u rubljama bi ojačalo rusku valutu i ​​koristilo njenoj ekonomiji.

Ko plaća u rubljama?

Rublje, Gasovod
foto: Shutterstock

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da bi poštovanje ruskih zahteva prekršilo sankcije EU i da bi predstavljalo "visok rizik" za kompanije koje su to učinile.

Gasne kompanije u nekim zemljama EU, uključujući Nemačku, Mađarsku i Slovačku, pristale su da gas plaćaju u evrima preko ruske banke Gasprombank, koja će potom isplate konvertovati u rublje.

Fajnenšel tajms je izvestio da gasne kompanije u Austriji i Italiji takođe planiraju da otvore račune kod Gasprombanke. EU je prošle nedelje saopštila da ako kupci ruskog gasa mogu da izvrše plaćanja u evrima i dobiju potvrdu o tome pre bilo kakve konverzije u rublje, to neće kršiti sankcije.

Međutim, među zemljama postoje različita gledišta o tome kako tumačiti njegove početne smernice, a diplomate EU su rekle da žele više jasnoće po tom pitanju.

Koliko gasa Rusija isporučuje Evropi?

U 2019. godini Rusija je činila 41 odsto uvoza prirodnog gasa u EU. Kada bi isporuke ruskog gasa Evropi prestale, Italija i Nemačka bi bile posebno ranjive jer uvoze najviše gasa.

Rusija obezbeđuje samo oko 5 odsto gasa u Velikoj Britaniji, a SAD ne uvoze nikakav ruski gas.

Rusija šalje gas u Evropu kroz nekoliko magistralnih gasovoda. Gas se sakuplja u regionalnim skladišnim čvorištima, a zatim distribuira širom kontinenta.

Poljsko skladište gasa je popunjeno oko 76 odsto, a bugarsko oko 17 odsto.

-Ovo nije kratkoročno pitanje, problem će biti sledeće zime, tako da je ključno da se popuni skladište, kaže analitičar istraživanja energetske politike Simone Taljapijetra.

Koje su alternative ruskom gasu?

Bugarska kaže da želi da poveća uvoz gasa iz Azerbejdžana, kao i da sklapa poslove sa Turskom i Grčkom.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske rekao je za BBC da postoje ''opcije da se gas dobije od drugih partnera'', uključujući SAD i zemlje Zaliva.

Evropa bi se mogla okrenuti postojećim izvoznicima gasa kao što su Katar, Alžir ili Nigerija, ali postoje praktične prepreke za brzo proširenje proizvodnje.

SAD su pristale da isporuče dodatnih 15 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu do kraja ove godine.

Evropa bi takođe mogla da poveća korišćenje drugih izvora energije, ali to nije ni brzo ni lako.

EU je predložila plan da Evropa postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva pre 2030. godine – uključujući mere za diversifikaciju snabdevanja gasom i zamenu gasa u grejanju i proizvodnji električne energije.

Kakve sankcije postoje za rusku naftu i gas?

SAD su proglasile potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i uglja. Velika Britanija će postepeno izbaciti rusku naftu do kraja godine, a EU smanjuje uvoz gasa za dve trećine.

Rusija je upozorila da bi zabrana njene nafte dovela do "katastrofalnih posledica po globalno tržište".

Uprkos sankcijama, Rusija je od početka rata skoro udvostručila svoju zaradu od prodaje fosilnih goriva EU, prema Centru za istraživanje energije i čistog vazduha, pošto su cene nafte i gasa porasle.

Koliko nafte izvozi Rusija?

Rusija je treći najveći proizvođač na svetu, posle SAD i Saudijske Arabije.

Od oko pet miliona barela sirove nafte koje izvozi svaki dan, više od polovine je otišlo u Evropu, pre nego što su sankcije objavljene.

Ruski uvoz činio je 8 odsto ukupne potražnje za naftom u Velikoj Britaniji i 3 odsto potražnje SAD.

Šta je sa alternativnim zalihama nafte?

Istraživački analitičar Ben Mekvilijams kaže da bi trebalo da bude lakše pronaći alternativne dobavljače za naftu nego za gas, jer, iako neki dolaze iz Rusije, ''ima dosta isporuka sa drugih mesta''.

Neke članice IEA oslobodile su ekvivalent od 120 miliona barela iz zaliha nafte - najveće oslobađanje zaliha u svojoj istoriji.

Američki predsednik Džo Bajden naredio je veliko oslobađanje nafte iz američkih rezervi u pokušaju da smanji visoke cene goriva.

SAD takođe žele da Saudijska Arabija poveća proizvodnju nafte i gleda na ublažavanje sankcija na venecuelansku naftu.

Šta će biti sa mojim računima za grejanje i gorivo?

radijator
foto: Shutterstock

Potrošači će se suočiti sa rastućim računima za energiju i gorivo. Cene grejanja – ionako visoke – verovatno će još više porasti ako Rusija ograniči izvoz gasa u Evropu.

Kurir.rs

Bonus video:

12:44

Stručnjaci tvrde: Dolazi sudbonosni dan ALI ALTERNATIVE ZA RUSKI GAS NEMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track