BILO JE KAO NA FILMU Rusi na početku rata pokušali da ubiju Zelenskog?
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

rat u ukrajini

BILO JE KAO NA FILMU Rusi na početku rata pokušali da ubiju Zelenskog?

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su prvog dana rata Rusi bili blizu da ubiju ili zatvore njega i njegovu porodicu.

Ispričao je i kada je shvatio koja je njegova uloga u ratu.

Zelenski je u razgovoru sa novinarem Simonom Šusterom, koji je proveo dve nedelje u predsedničkom kompleksu u Kijevu, opisao kako su se ruske trupe približile pronalaženju njega i njegove porodice.

Kaže da je ruska vojska prvog dana sukoba pokušavala da zauzme vladinu četvrt u Kijevu.

Prema onome što je ukrajinski predsednik ispričao, Rusi su njega i njegovu porodicu hteli da napadnu 24. februara pre zore.

Zelenski i pomoćnici s jurišnim puškama

Nakon početka bombardovanja, Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska rekli su svojoj 17-godišnjoj ćerki i 9-godišnjem sinu da se pripreme za beg iz kuće.

-Probudili smo ih. Bilo je glasno, bile su eksplozije, rekao je Zelenski za Tajm.

Ukrajinska vojska je rekla Zelenskom da su ruski udarni timovi padobranaca došli u Kijev da ubiju ili zarobe njega i njegovu porodicu.

- Pre te noći, takve stvari smo videli samo u filmovima - rekao je za magazin Andrij Jermak, šef njegovog kabineta.

Novinar Tajma napisao je da su pucnjave oko vladine četvrti izbile prvog dana rata kada je pala noć.

-Stražari unutar kompleksa ugasili su svetla, doneli pancire i jurišne puške za Zelenskog i desetak njegovih pomoćnika, napisao je novinar.

Jedan od retkih zvaničnika koji je znao da koristi oružje bio je Oleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obaveštajne službe.

-Bila je to apsolutna ludnica, svako je dobio automatsku pušku, rekao je.

Novinar Tajma napisao je da su ruske trupe dva puta pokušale da upadnu u kompleks dok je porodica Zelenski još bila unutra. Naredne noći, nakon što je odbio da ode u sigurnije okruženje, što uključuje uspostavu vlade u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište i tada snimio poznati snimak.

Video koji je snimio mobilnim obišao je svet i preneli su ga mnogobrojni svetski mediji. Zelenski tvrdi da je u tom trenutku postao zaista svestan svoje uloge u ratu. Kaže da je shvatio da je on simbol.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track