SAMBA: Čuveni karneval u Riju održan posle dve godine pauze (FOTO)
Foto: epa andre coelho

završava se danas

SAMBA: Čuveni karneval u Riju održan posle dve godine pauze (FOTO)

Planeta -

Za šampiona je proglašena plesna škola „Grande Rio samba“, koja je imala najbolji nastup, a bori se protiv religijskog rasizma u Brazilu

Čuveni karneval u Riju, praznik za sva čula i festival koji privlači stotine hiljada turista iz celog sveta, konačno je održan posle dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa.

Festival se završava u subotu, kada je vrhunac karnevala, a u četvrtak je proglašen pobednik u ekipnoj konkurenciji.

Grande Rio

Titula šampiona među 12 plesnih grupa, koliko ih se takmičilo, pripala je plesnoj školi „Grande Rio samba“. Ova škola iz četvrti Duke de Kašijas imala je najbolju pesmu i kostime, a lajt motiv njenog nastupa bila je borba protiv religijskog rasizma u Brazilu.

Rio de Žaneiro
foto: Profimedia, ap silvia izquierdo, epa antonio lacerda

Izbor teme je imao političku konotaciju jer moćni evangelistički hrišćanski pokret u zemlji, blisko povezan s desničarskim predsednikom Žairom Bolsonarom, demonizuje afrobrazilska verska opredeljenja kao što su kandomble i umbanda.

- Zamislili smo naš nastup kao odbranu naših uverenja od verskog rasizma i demonizacije boga Ešu - rekao je kreativni direktor škole Leonardo Bora.

Raskoš

Sambadromom su i ove godine prodefilovale brojne lepotice u raskošnim kostimima plešući u ritmu bobnjeva. Šest najboljih škola u subotu će imati reprizni nastup. Karneval je ove godine bio prilika da se građani opuste i za trenutak zaborave na pandemiju koronavirusa koja je u Brazilu odnela više od 660.000 života.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track