BRUTALNA PROCENA PENTAGONA: Rusi kasne sa svojim planom u Ukrajini, evo kolikim tempom sada napreduju!
Foto: Shutterstock, Profimedia

uvid

BRUTALNA PROCENA PENTAGONA: Rusi kasne sa svojim planom u Ukrajini, evo kolikim tempom sada napreduju!

Planeta -

Pentagon ocenjuje da ruske snage zaostaju nekoliko dana u odnsou na svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini, rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Rusi su očekivali da će biti dalje u svom cilju da opkole ukrajinske trupe na istoku i mislili su da će to do sada biti postignuto, prema procenama Pentagona. Oni "nigde nisu ni blizu" svom cilju potpunog opkoljavanja ukrajinskih snaga, rekao je zvaničnik, prenosi CBS Njuz.

Ruske snage polako, neravnomerno i postepeno napreduju u istočnoj i južnoj Ukrajini, prema zvaničniku, delimično zato što su oprezne da sačuvaju linije snabdevanja, kao što su to činile u severnoj Ukrajini na početku invazije, a takođe i zato što su efikasnosti ukrajinskog otpora.

„Ne kreću se baš brzo“, rekao je zvaničnik. „Nekoliko kilometara dnevno je najviše što mogu da postignu.

Rusi su sada angažovali 92 bataljonske taktičke grupe, koje se uglavnom sastoje od 800 do 1.000 vojnika, za borbu u Ukrajini. Zvaničnik je upozorio da, iako Rusi imaju brojčanu prednost nad Ukrajincima, borbe u Donbasu bi mogle da budu dugotrajna, jer obe strane poznaju teren i obe strane koriste dalekometnu artiljeriju u borbi.

Na istoku, Rusi se fokusiraju na kretanje iz Izjuma duž tri glavne ose - jugozapadno prema Dobropilju, blago jugoistočno prema Slavjansku i Kramatorsku i dalje jugoistočno prema Limanu. Rusi takođe pokušavaju da guraju ka Lajmanu iz istočnog grada koji kontrolišu, Kremine.

Desetak ruskih bataljonskih taktičkih grupa nalazilo se u Mariupolju i oko njega, ali neke od njih su ove nedelje počele da se kreću na sever ka Zaporoškoj oblasti. Rusi nastavljaju da napadaju Mariupolj iz vazduha, što ukazuje da još ne kontrolišu grad.

Rusi sprovode ograničene ofanzive na istoku u isto vreme kada sprovode ono što Pentagon naziva „operacije oblikovanja“ kako bi se pripremili za veću ofanzivu.

Rat u Ukrajini, Ukrajina, Ruska Vojska
foto: Profimedia

Rusija je prvobitno izvršila invaziju na Ukrajinu na više osovina, a sada se fokusirala na manju geografsku oblast Donbasa gde se ukrajinski vojnici bore protiv separatista koje podržava Rusija od 2014. Sa pomeranjem ka istoku, saveznici SAD i NATO počeli su da daju Ukrajini težeg oružja poput artiljerije pre očekivane produžene bitke.

Do sada je, prema Pentagonu, više od 60 odsto od 90 američkih haubica‚ stiglo u Ukrajinu. Kada oružje uđe u Ukrajinu, SAD ga ne prate, tako da je nejasno da li su haubice dospele do fronta u regionu Donbasa.

Haubice su nove za ukrajinske oružane snage i zahtevaju određenu obuku. Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi saopštio je u petak da neki Ukrajinci prolaze obuku o haubicama i drugim sistemima u američkim vojnim postrojenjima u Nemačkoj.

Sto šezdeset pripadnika Nacionalne garde Floride obučavalo je ukrajinske vojnike u Ukrajini pre odlaska početkom februara uoči invazije, a sada, prema Kirbiju, sprovode većinu obuke na sistemima. Sva obuka se odvija van Ukrajine.

Bilo je emotivnih trenutaka između gardista i nekih ukrajinskih vojnika tokom njihovog nedavnog ponovnog okupljanja zbog veza stvorenih pre invazije, rekao je Kirbi.

Artiljerijski oruđa i druga oprema najavljena u nedavnim paketima pomoći prilagođeni su onome što su Ukrajinci tražili, u očekivanju intenzivne bitke na istoku.

Kurir.rs/CBS Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track