OVO JE STAV RUSIJE O NUKLEARNOM ORUŽJU Zvaničnik Kremlja se oglasio i uputio poruku drugim silama
Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

NAPETOST

OVO JE STAV RUSIJE O NUKLEARNOM ORUŽJU Zvaničnik Kremlja se oglasio i uputio poruku drugim silama

Planeta -

Rusija veruje da rizici od nuklearnog rata treba da budu svedeni na minimum i da svaki oružani sukob između nuklearnih sila treba da bude sprečen, rekao je zvaničnik ministarstva spoljnih poslova u subotu (30. aprila), a prenosi agencija TASS.

Vladimir Jermakov, šefa za program kontrole neširenja nuklearnog oružja pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, rekao je da se sve nuklearne sile moraju držati logike izložene u zvaničnim dokumentima čiji je cilj sprečavanje nuklearnog rata, prenosi Rojters pisanja TASS-a.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak da Zapad ne treba da potcenjuje povećan rizik od nuklearnog sukoba oko Ukrajine, iako su Sjedinjene Države kasnije rekle da ne veruju da postoji pretnja da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje uprkos eskalaciji retorike Moskve.

Navodi se da je Jermakov u subotu rekao da vodeće nuklearne sile moraju da se pridržavaju logike sadržane u dokumentima koje su zajednički kreirali.

On je mislio na zajedničku izjavu koju su u januaru objavile Rusija, Kina, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Francuska, u kojoj se pet zemalja - koje su stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - slažu da dalje širenje nuklearnog oružja i nuklearni rat treba izbeći.

-Rizici od nuklearnog rata, koji nikada ne bi trebalo da počne, moraju biti svedeni na minimum, posebno kroz sprečavanje bilo kakvog oružanog sukoba između nuklearnih sila, rekao je Jermakov, a prenosi TASS.

-Rusijastoji pri tom stavu, dodao je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track