AMERI ČUVARIMA ZAKONA NE VERUJU: Anketa pokazala šta građani SAD misle o FBI i Ministarstvu pravde VIDEO
Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

jasno

AMERI ČUVARIMA ZAKONA NE VERUJU: Anketa pokazala šta građani SAD misle o FBI i Ministarstvu pravde VIDEO

Planeta -

Većina Amerikanaca nema poverenja u FBI, prema najnovijoj anketi Golden/TIPP, a više poverenja u ovu agenciju imaju demokrate, bar dok je Bajden u Beloj Kući.

„Podaci govore sami za sebe i daju tužnu sliku federalnih agencija, a mi ne želimo da se gomilamo“, napisao je uređivački odbor TIPP Insights u svojoj analizi nalaza. „Ako žele da povrate poverenje američkog naroda, ove agencije moraju veoma naporno da rade.

Skoro jedna petina Amerikanaca uopšte nema poverenja u FBI, pokazala je anketa, pošto ukupno 47% ima malo poverenja u FBI, nadmašujući 46% zajedno koji imaju barem prilično poverenja: 16% puno poverenja, 30% prilično malo poverenja, 28% malo poverenja, 19% nema poverenja. 6% nije sigurno.

Posmatrano po partijama, nezavisni su više u skladu sa republikancima nego demokratama. Demokrate (57%) i liberali (58%) zapravo veruju FBI, dok većina republikanaca (55%), konzervativaca (58%) i nezavisnih (53%) nema poverenja.

Poverenje je još manje kod Ministarstva pravde, koje je organ za sprovođenje zakona Bajdenove izvršne vlasti. Većina Amerikanaca (52% zajedno) ne veruje DOJ, dok mu samo 41% veruje: 13% puno poverenja, 28% dosta poverenja, 32% malo poverenja, 20% nema poverenja, 7% nije sigurno.

Opet, nezavisni stavovi su više usklađeni sa republikancima nego demokratama i liberalima u poverenju u DOJ. Velika većina nezavisnih (59%), republikanaca (61%) i konzervativaca (57%) ne veruje DOJ, dok su umereni (50%) podeljeni. Ali većina demokrata (53%) i liberala (51%) trenutno veruje DOJ.

Anketa TIPP Insights-a sprovedena je onlajn među 1.355 Amerikanaca od 2. do 4. februara, zajedno sa Džejmsom Goldenom, takođe poznatim kao Bo Snerdli, koji je radio na „Raš Limbo šou“. Nalazi imaju marginu greške od plus ili minus 2,8 procentnih poena.

Kurir.rs/Newsmax

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track