FINSKA RASKINULA UGOVOR SA ROSATOMOM O IZGRADNJI NUKLEARNE ELEKTRANE Razlog: Rat u Ukrajini pogoršao je rizik projekta
Foto: Profimedia

Objašnjenje

FINSKA RASKINULA UGOVOR SA ROSATOMOM O IZGRADNJI NUKLEARNE ELEKTRANE Razlog: Rat u Ukrajini pogoršao je rizik projekta

Planeta -

Finska energetska kompanija Fenovoima raskinula je ugovor sa ruskom državnom firmom Rosatom o izgradnji nuklearne elektrane na zapadnoj obali Finske, piše tamošnji portal Yle.

Kompanija je navela kao razlog značajna kašnjenja i „nesposobnost Rosatoma da završi projekat“ i dodala da je rat u Ukrajini dodatno pogoršao rizike projekta.

U izjavi generalni direktor Fenovoima Joahim Spekt rekao je da bi raskid ugovora imao „značajan uticaj na zaposlene“ za Fenovoima, njene kompanije u lancu snabdevanja i region Pihajoki. Takođe može izazvati skupe, složene tužbe.

Fennovoima, konzorcijum finskih industrijskih firmi i opštinskih energetskih kompanija, potpisao je ugovor po sistemu „ključ u ruke“ sa podružnicom Rosatoma RAOS Project 2013. godine.

To je usledilo nakon povlačenja prvobitnog manjinskog akcionara, nemačkog E.ON-a. Elektranu je u početku trebalo da izgradi ili Toshiba ili Areva, koja je nedavno završila dugo odlagani nuklearni reaktor Olkiluoto 3.

Postrojenje Hanhikivi 1 u Pihajokiju, u severnoj Ostrobotniji, trebalo je da bude treća nuklearna elektrana u Finskoj, i njena prva potpuno nova od 1970-ih.

Građevinska dozvola za fabriku nije data, ali su preliminarni radovi na lokaciji nastavljeni uprkos ratu. Ostaje nejasno da li će Fennovoima i dalje tražiti novog dobavljača.

Neki od finskih zainteresovanih strana u projektu Fennovoima, uključujući gradove Vantaa i Turku, već duže vreme pokušavaju da se povuku iz projekta. Međutim, nije bilo kupaca za njihove akcije. Kao rezultat toga, mnoge opštine mogu pretrpjeti značajne gubitke zbog propasti poduhvata.

Sa stanovišta finskih vlasnika, nastavak saradnje sa Rosatomom postao je još neodrživiji nakon što je kompanija preuzela kontrolu nad nuklearkom Zaporožja, koju su zauzele ruske snage u Ukrajini.

U februaru, ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Fennovoima je rekao da je "veoma tužan" zbog napada i da predstavlja "veliki rizik" za projekat Hanhikivi. „Za sada nastavljamo sa realizacijom našeg projekta“, dodaje se.

Ministar za ekonomska pitanja Mika Lintila je u stvari suspendovao projekat, rekavši parlamentu 25. februara da neće podneti vladi zahtev za građevinsku dozvolu Fennovoima.

Građevinska dozvola Fennovoima je na čekanju u Ministarstvu za ekonomiju i zapošljavanje od sredine 2015. godine.

Kurir.rs/yle.fi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track