POLJSKA DONIRALA 232 TENKA T-72 UKRAJINI Prikazana prva tenkovska četa spremna za rat sa Rusima! VIDEO
Foto: Pritnscreen/Twitter

NAORUŽAVANJE KIJEVA

POLJSKA DONIRALA 232 TENKA T-72 UKRAJINI Prikazana prva tenkovska četa spremna za rat sa Rusima! VIDEO

Planeta -

Poljski državni radio saopštio je u ponedeljak 2. maja ove godine da je ta zemlja u Ukrajinu poslala 232 svoja tenka T-72M1 koji su dati kao donacija ukrajinskoj vojsci za borbu protiv ruske vojske.

Nekako paraleno sa ovim informacijom pojavili su se upravo ti tenkovi sa ukrajinskom posadom i šemom bojenja kakvu koristi poljska vojska. Zapravo radilo se o verziji T-72M1R čiju modernizaciju je izvršila Poljska 2019. godine.

T-72M1 je tenk koji ima eksplozivno reaktivni oklop ERA--1. Ovi tenkovi su inače izrađeni u fabrici Bumar u Glivicama, koji su se razlikovali od sovjetske verzije tenka T-72M.

Poljski tenkovi su bili opremljeni laserskim daljinomerom TPD-K1 koji je obeležn kao moderl A koji ima tanji oklop od osnovne verzije tenka T-72M. Dobio je kodno ime objekt 172M. Ubrzo su ti tenkovi dobili bočnu zaštitu, bacače dimnih kutija 902A, dodato je na čelo tenka čelična ploča debljine 170 mm i ispod podvozja. Naime, ovi tenkovi su opremljeni navodno aktivnom zaštitom, a većina tenkova ima modernu termovizijsku kameru KLV-1 Asteria.

Poljska je do 1991 napravila ukupno 757 tenkova tipa T -72.

Inače, pretpostavlja se da će ovit tenkovi da se koriste kod sela Zavgornije u predstojećoj ofanzivi ukrajinske vojske koja je propala kod Izjums. Neki ukazuju da se ti tenkovi upravo nalaze u šumama blizu reke Severski Donec gde se planira forsiranje reke gde ukrajinski inženjerci postavljaju na nekoliko mesta pontonske mostove za brzo prebacivanje vojske i tehnike na bok, gde je procenjeno da je ruska vojska najslabija.

Kurir.rs/A.Mlakar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track