RUSI OPTUŽILI UKRAJINCE DA SPROVODE RACIJE U HARKOVU: Odvode ih u nepoznato, desetine pritvorenih se do sada nisu vratile kućama!
Foto: AP, EPA, Shutterstock

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije

RUSI OPTUŽILI UKRAJINCE DA SPROVODE RACIJE U HARKOVU: Odvode ih u nepoznato, desetine pritvorenih se do sada nisu vratile kućama!

Planeta -

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije Mihail Mizincev rekao je u utorak da Služba bezbednosti Ukrajine vrši racije nad proruskim stnaovništvom u Harkovu. Otkrio je detalje jezivih postupanja.

Mizincev je rekao da ukrajinski militanti u okviru brigada teritorijalne odbrane i Službe bezbednosti Ukrajine vrše racije i hapšenja proruski orijentisanih stanovnika Harkova.

"U Harkovu, militanti bataljona teritorijalne odbrane, zajedno sa oficirima Službe bezbednosti Ukrajine, sprovode racije kako bi identifikovali lokalno stanovništvo koje izražava proruske stavove ili osuđuje aktuelnu ukrajinsku vlast. Građani čiji telefoni sadrže prepisku ove vrste, kao i pozive na veliki broj ruskih pretplatnika je priveden i odveden u nepoznatom pravcu. Desetine pritvorenih se do sada nisu vratile kućama", rekao je general.

On je dodao da akcije poput ove u Harkovu nisu usamljene, i da je ista situacija i u drugim ukrajinskim gradovima.

"Racije velikih razmera ranije su izvršene u Nikolajevu, Sumi, Černigovu i nekoliko drugih naselja. Ove i druge akcije ukrajinskih neonacista direktno dokazuju neljudsku surovost prema civilima", kaže on.

Podsetimo, ruske snage bezbednosti koje deluju u oblasti Herson otkrile su, kako tvrde, improvizovanu komoru za mučenje za koju navode da su je koristili ili neonacistički borci ili ukrajinska vojska. Iz ove ruske bezbednosne agencije su za Sputnjik rekli da je objekat u kome se nalazi telo čoveka u ruskoj vojnoj uniformi sa odsečenim nogama pronađen u selu Zelenovka, koje je oko sedam kilometara udaljeno od grada Hersona u Ukrajini.

"Masakrirano telo, verovatno ruskog vojnika, pronađeno je u podrumu kafića 'Stari hrast' pored magistralnog puta M-14 u Zelenovki. Na telu su ostaci specijalne vojne odeće koju koriste Oružane snage Rusije. Telo nema noge, ima tragove torture, i ima ispresecan grkljan", rečeno je.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track