RUSKI ISTRAŽNI KOMITET POTVRDIO: Pokrenuto 75 krivičnih istraga o stranim plaćenicima u Donbasu! Evo odakle sve dolaze!
Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

oštro

RUSKI ISTRAŽNI KOMITET POTVRDIO: Pokrenuto 75 krivičnih istraga o stranim plaćenicima u Donbasu! Evo odakle sve dolaze!

Planeta -

Ruski istražni komitet pokrenuo je najmanje 75 krivičnih istraga o stranim „plaćenicima“ koji se bore protiv ruskih snaga u Ukrajini, rekao je za RT predsednik komiteta Aleksandar Bastrikin. Tvrdio je da su među pojedincima britanski, američki, norveški, kanadski i gruzijski državljani.

U intervjuu objavljenom u utorak, Bastrikin je rekao da su ruske vlasti prikupile obimne dokaze koji impliciraju na ove strane borce, a da su neke zarobile ruske trupe, dodao je on.

Na pitanje da prokomentariše krivične istrage koje je pokrenuo u Ukrajini, kao i one koje je pokrenuo Međunarodni krivični sud protiv jednog broja ruskih zvaničnika, Bastrikin je te istrage nazvao „očigledno apsurdnim i nezakonitim“, navodeći slučajeve u kojima su ukrajinske vlasti optužile ruske državljane ratnih zločina uprkos činjenici da su pojedinci očigledno odavno napustili rusku vojsku.

Šef Istražnog komiteta otkrio je da su se njegovi podređeni suprotstavili ovim „nezakonitim“ ukrajinskim istragama tako što su pokrenuli najmanje 14 sopstvenih istraga protiv ukrajinskih zvaničnika iza njih.

Na temu zločina koje su ukrajinske snage navodno počinile u dve otcepljene republike Donbasa, Bastrikin je rekao da je njegov komitet od 2014. godine pokrenuo oko 800 krivičnih istraga protiv sadašnjih i bivših članova političkog rukovodstva Ukrajine, kao i vrha nekih od bezbednosne službe zemlje i „radikalne nacionalističke organizacije“.

On je otkrio da su među osumnjičenima u ovim slučajevima bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, kao i bivši guverner Dnjepropetrovske oblasti Igor Kolomojski.

Prema rečima Bastrikina, velika većina zločina koje istražuju ruske vlasti odnosi se na granatiranje civilnog stanovništva artiljerijom, balističkim projektilima, minobacačem i vatrenim oružjem, uz napomenu da se te radnje klasifikuju kao nehumano postupanje prema civilima, upotreba zabranjenog oružja. i metode u oružanom sukobu, pa čak i kao genocid. On je rekao da je identifikovano 115 osoba u vezi sa ovim slučajevima, dodajući da će se taj broj verovatno povećati tokom vremena kako komisija nastavi da istražuje.

Bastrikin je tvrdio da su ukrajinske snage od početka ruske vojne ofanzive 24. februara počinile slične zločine, uglavnom ciljajući na stanovništvo Donbasa koje govori ruski i koje se „suprotstavljalo nacionalističkoj politici Kijeva“.

Šef ruskog istražnog komiteta rekao je da je prepoznao čak 59.000 ljudi kao žrtve i da im pomaže da podnose tužbe za odštetu od ukrajinske vlade.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja