NAKON 25 GODINA U Australiji pronađena kornjača koja diše kroz svoju zadnjicu
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

pronalazak

NAKON 25 GODINA U Australiji pronađena kornjača koja diše kroz svoju zadnjicu

Planeta -

Naučnici su putem analize DNK iz uzoraka vode u severnom Kvinslendu otkrili da se na tom području trenutno nalazi vrsta kornjače koja po potrebi može da diše kroz zadnjicu i koja je poslednji put u toj regiji viđena pre više od 25 godina.

Stručnjaci sa Univerziteta Džejms Kuk (JCU) analizirali su DNK iz uzorka reke Burdekin i utvrdili da tamo na više mesta boravi takozvana Irvinova kornjača. Ona je dobila ime po poznatom, sada pokojnom, zoologu Stivu Irvinu i njegovom ocu Bobu.

Pod vodom diše na zadnjicu

- Dobro je znati da ih još uvek ima na ovom području, rekao je Daijan Burouz, voditelj istraživanja JCU-ovog Centra za tropske vode i vodene ekosisteme.

Bob i Stiv Irvin su početkom 1990-ih otkrili ovu kornjaču u slivu reke Burdekin. Specijalna je po tome što može da diše na zadnjicu, odnosno za disanje pod vodom koristi kloaku (analni otvor).

-Do ovog najnovijeg otkrića nismo imali nikakve službene zapise koji bi dokazali da Irvinova kornjača još uvek živi u donjem delu reke Burdekin, rekao je Burouz, a prenosi Gardijan.

Naučnici su analizirali uzorke i pretraživali područje reka Burdekin, Boven i Broken tokom tri razdoblja 2020. i 2021., pokrivajući 37 mesta u tri sliva.

-Nije ih lako uhvatiti, a voda u kojoj borave nije bistra pa ne mogu da se snime podvodnim kamerama. Međutim, DNK analiza je to promenila, dodao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track