BAJDEN IMA NOVU PORTPAROLKU: Psaki otišla na TV, na njeno mesto stigla otvoreno gej Afroamerikanka
Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

sad

BAJDEN IMA NOVU PORTPAROLKU: Psaki otišla na TV, na njeno mesto stigla otvoreno gej Afroamerikanka

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden imenovao je Karin Žan-Pjer za svoju novu glavnu portparolku - što je prvi put da Afroamerikanac ili otvoreno gej osoba preuzela tu ulogu.

Žan-Pjer (44) je bila glavna zamenica sekretara za štampu administracije otkako je Bajden izabran.

Ona će krajem sledeće nedelje zameniti odlazeću sekretarku za štampu Džen Psaki (43).

Sekretari za štampu vode dnevne brifinge sa novinarima Bele kuće, što znači da imaju prilično važnu ulogu. Psaki je dobila posao u levo orijentisanoj kablovskoj kući MSNBC.

Na Tviteru je svoju naslednicu nazvala "izvanrednom ženom“ sa "moralnim jezgrom“.

"Jedva čekam da je vidim kako blista dok donosi svoj stil, briljantnost i gracioznost na podijum“, rekla je ona.

Sekretar za štampu Bele kuće lice je predsedničke administracije za nacionalne medije i, u skladu sa tim, za zemlju i svet.

U vremenima nacionalnih kriza ili političkih skandala može da postane veoma prepoznatljiva figura. Sada će prvi put u istoriji SAD, lice administracije biće lice crnkinje, i to one koja je otvoreno gej.

Iako sekretari za štampu ne određuju politiku, oni pomažu u oblikovanju percepcije javnosti o administraciji. Žan-Pjer je ranije radila kao analitičar u MSNBC-u.

Rođena na francuskom karipskom ostrvu Martinik i odrasla u Kvinsu u Njujorku, bila je ključni politički direktor u Obaminoj administraciji.

Tokom predsedničkih izbora 2016. bila je nacionalna portparolka MoveOn-a, velike liberalne grupe za zaštitu građanskih prava.

Pre nego što se pridružila novinarskom timu Bele kuće, bila je šef osoblja Kamale Haris, nakon što je ona izabrana za Bajdenovu potpredsednicu.

Žan-Pjer je imenovana u jeku kampanje za važne izbore na sredini mandata u novembru, koji će odrediti kurs ostatka Badjenovog madnata. Ankete pokazuju da Bajdenova popularnost nije na zavidnom nivou, kao ni popularnost njegove potpredsednice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track