SANKCIJE ZA PUTINOVU LJUBAVNICU I RUSKOG PATRIJARHA?! Gardijan objavio detalje dokumenta o kojem će se raspravljati u Briselu
Foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

EVROPSKA UNIJA

SANKCIJE ZA PUTINOVU LJUBAVNICU I RUSKOG PATRIJARHA?! Gardijan objavio detalje dokumenta o kojem će se raspravljati u Briselu

Planeta -

Evropska unija planira da uvede sankcije Alini Kabajevoj, navodno blisko povezanoj osobi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Takođe, na crnu listu EU će dodati i patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, navodi britanski Gardijan.

Dva izvora su saopštila Gardijanu da je EU predložila sankcije za Kabajevu, bivšu olimpijsku gimnastičarku, dok se patrijarh Kiril pojavljuje u nacrtu dokumenta u koji je uvid imamo britanski list.

Kabajeva i Kiril su dvoje od desetina ljudi koji će se suočiti sa zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine, a što predviđa novi paket sankcija o kojem u Briselu treba da se raspravlja i koji će se ako to odobre države članice pridružiti spisku više od hiljadu uticajnih Rusa koji su već na listi sankcija, prenosi Gardijan.

Alina Kabajeva
foto: Profimedia

"Volstrit džurnal je prošlog meseca" objavio da je administracija SAD odbila da sankcioniše Kabajevu zbog zabrinutosti da bi Putin to smatrao ličnim napadom, što je Bela kuća oštro demantovala insistirajući da niko nije siguran od sankcija, navodi britanski list.

SAD i EU su već sankcionisale Putinove ćerke Katerinu Vladimirovnu Tihonovu i Mariju Vladimirovnu Voroncovu.

Alina Kabajeva (39) je bivša olimpijska šampionka u ritmičkoj gimnastici, model za naslovnice ruskog izdanja Voga i za koju insajderi iz Vašingtona veruju da je Putinova (69) ljubavnica.

Bila je u centru pažnje američkog ministarstva finansija nakon invazije njenog navodnog ljubavnika na Ukrajinu u februaru - ali je izbegla sankcije u poslednjem trenutku nakon intervencije Saveta za nacionalnu bezbednost, piše Volstrit žurnal.

Prema nekim navodima, ona je ruskom lideru rodila troje dece i obogatila se zahvaljujući vezama sa njim – što znači da je bila glavna meta američkih sankcija nakon što je Putin napao Ukrajinu u februaru.

Amerika je optužila Kabajevu i njenu porodicu da su se obogatili zbog veze sa Putinom, a istraga američkih obaveštajnih službi o izborima 2016. navodi je kao korisnika Putinovog novca.

Aleksej Navaljni, lider ruske opozicije koji je u zatvoru, molio je američke zakonodavce da uvedu sankcije Kabajevoj 6. aprila, tvrdeći da je ona pomagala Putinu da sakrije svoj novac.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track