DEVOJČICA PRIJAVILA SILOVANJE SAMO DA BI JE NAPAO POLICAJAC? Slučaj koji je potresao Indiju i ogolio kulturu seksualnog nasilja
Foto: Profimedia

UŽAS

DEVOJČICA PRIJAVILA SILOVANJE SAMO DA BI JE NAPAO POLICAJAC? Slučaj koji je potresao Indiju i ogolio kulturu seksualnog nasilja

Planeta -


Trinaestogodišnju devojčicu koja je policiji prijavila da su je silovala četiri muškarca, navodno je nakon prijave silovao policajac.

Vlasti u Utar Pradešu potvrdile su da da je uhapšen policijski službenik povezan sa incidentom koji je izazvao šok i bes u zemlji gde mnogi optužuju policiju da je deo sistematske kulture seksualnog nasilja.

"Ako policijske stanice nisu bezbedne za žene, gde će onda one potražiti zaštitu?" pitala je opoziciona političarka Prijanka Gandi Vadra.

Uhapšeni policajac rekao je novinarima da je nevin i zatražio nezavisnu istragu. Policija je saopštila da su svim službenicima koji su bili na dužnosti u trenutku navodnog incidenta izrečene opomene i da će protiv njih biti preduzete mere ako se pokaže da su krivi za neko kazneno delo.

Policija je navela i da su u aprilu uhapsili četvoricu muškaraca zbog otmice i silovanja devojke koju su četiri dana zlostavljali i držali zatočenu, kao i zbog kršenja zakona o zaštiti manjinskih kasti. Zvanična optužnica protiv njih još nije podignuta.

Devojka je pripadala dalitima ("nedodirljivi", sloj društva na najnižem nivou u kastinskom sistemu Indije), rekao je za CNN načelnik policije Lalitpur Giriješ Kumar i dodao da je i optuženi policajac takođe dalit.

Prema posljednjim podacima indijskog Nacionalnog ureda za evidenciju zločina, 2020. godine prijavljeno je više od 28.000 slučajeva navodnih seksualnog napada na maloletnike. Aktivisti za ljudska prava smatraju da je stvarna brojka mnogo veća jer se slučajevi silovanja često ne prijavljuju.

Indijski kastinski sistem star 2.000 godina kategoriše Hinduse po rođenju, definišući njihov status u društvu, koje poslove mogu da rade i za koga mogu da se venčaju.

Žene i devojčice iz kaste dalita česta su žrtva napada i nasilja, koji su poslednjih godina doveli do besa javnosti, aktivista i opozicionih politilara koji ukazuju da ovi zločini odražavaju atmosferu mržnje koja vlada u društvu i za koju delom krive sve jači hindu nacionalizam u zemlji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja