DOK TRAJE RAT U UKRAJINI ONI TRLJAJU RUKE: Nemački proizvođač oružja očekuje rekordne profite! Potražnja 4 puta veća!
Foto: Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia

interes

DOK TRAJE RAT U UKRAJINI ONI TRLJAJU RUKE: Nemački proizvođač oružja očekuje rekordne profite! Potražnja 4 puta veća!

Planeta -

Nemački proizvođač oružja Rajnmetal potvrdio je danas da zbog rata u Ukrajini i najavljenih investicija u Bundesveru ove godine očekuje snažan rast prihoda, posle stagnacije u prvom kvartalu.

Njihov prihod bio je na nivou istog perioda prošle godine i iznosio je 1,3 milijarde evra. Konsolidovani operativni profit je porastao za 10 odsto na 92 miliona evra. Neto dobit je porasla za 52 odsto na 61 milion evra. Potražnja raste i učetvorostručila se u odeljenju artiljerije i municije, dostigavši 1,1 milijardu evra, zahvaljujući pre svega velikoj porudžbini municije iz Mađarske, „teškoj” nekoliko stotina miliona evra.

Kompanija i dalje očekuje da će prihod ove godine skočiti 15 do 20 odsto, pod uslovom da vlada stavi na raspolaganje najavljenih 100 milijardi evra za modernizaciju Bundesvera, uz program naoružanja koji bi trebalo da traje nekoliko godina, rekao je izvršni direktor Armin Paperger. Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, Rajnmetal je objavio spisak vojne opreme, uključujući tenkove, kamione i municiju, koja će biti dostupna relativno brzo, nadajući se da će nemačka vlada kupiti bar neke od tih proizvoda.

S obzirom na pretnju koju predstavlja Rusija, Rheinmetall očekuje više narudžbi i iz inostranstva. Nemački proizvođač oružja se nada da će Ukrajini isporučiti oklopne transportere Marder i borbene tenkove Leopard, koji su stari, ali se mogu modernizovati, napominju.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track