VELIKA SEČA PRED KRALJIČIN JUBILEJ: Evo ko se neće pojaviti sa njom na poznatom balkonu Bakingemske palate! VIDEO
Foto: Reuters, Profimedia

platinasta proslava

VELIKA SEČA PRED KRALJIČIN JUBILEJ: Evo ko se neće pojaviti sa njom na poznatom balkonu Bakingemske palate! VIDEO

Planeta -

Princ Hari i princ Endrju neće se pojaviti na balkonu Bakingemske palate u okviru proslave otvaranja Kraljičinog platinastog jubileja sledećeg meseca.

Monarhu će se 2. juna pridružiti "članovi kraljevske porodice koji trenutno obavljaju zvanične javne dužnosti", saopštila je Bakingemska palata.

Uprkos tome što se nisu pojavili na balkonu, princ Hari i njegova supruga Megan otputovaće u Veliku Britaniju na jubilej.

Kraljica, 96, planira da prisustvuje nekim jubilarnim događajima, saopštila je palata.

Ali ovo neće biti potvrđeno sve do tog vremena, pa čak ni tog dana, nakon što su je problemi sa mobilnošću doveli do toga da otkaže nastupe poslednjih meseci.

Portparol vojvode i vojvotkinje od Saseksa rekao je da će na jubilej doći u Veliku Britaniju sa svoje dvoje dece, Arčijem i Lilibet.

Rečeno je da je par "uzbuđen i počastvovan što će ovog juna sa svojom decom prisustvovati proslavi Kraljičinog platinastog jubileja".

Postojale su spekulacije o tome ko će učestvovati u legendarnoj kraljevskoj sceni na balkonu, mašući publici na Trooping the Color tokom vikenda platinastog jubileja - koji obeležava kraljičinu 70-godišnju vladavinu.

Bakingemska palata je saopštila da je kraljica odlučila da će ovo biti ograničeno na "radne kraljevske članove" koji obavljaju zvanične kraljevske dužnosti i njihovu decu.

Princ Endrju isključen je iz porodične grupe na balkonu, pošto se povukao sa kraljevskih dužnosti nakon sada rešenog slučaja seksualnog napada koji je pokrenut protiv njega u Sjedinjenim Državama.

Odluka odražava princip da neće biti "pola-in, pola-out" kraljevske porodice - i da će biti izmenjena postava za takve nastupe na balkonu za kraljevsku porodicu.

Na balkonu 2. juna, zajedno sa kraljicom, biće princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža i njihova deca.

U grupi će takođe biti grof i grofica od Veseksa i njihova deca, kao i princeza En, i njen suprug, ser Timoti Lorens.

Dok princ Hari i princ Endrju, i njegove ćerke Beatris i Judžini, neće biti deo scene na balkonu, mogli bi da prisustvuju drugim događajima povodom jubileja, poput jubilarnog ručka ili službe zahvalnosti.

Kraljica, koja je govorila o svojim problemima u kretanju, morala je da se povuče sa brojnih nedavnih događaja - i bilo je pitanja o tome koliko će moći da učestvuje u proslavi platinastog jubileja.

Najnovije ažuriranje ostavlja pitanje otvorenim - sa kraljicom koja planira da učestvuje u nekim događajima, ali ništa nije potvrđeno sve dok se ne približi vreme.

Ovo uključuje Nacionalnu službu zahvalnosti u katedrali Svetog Pavla - i ako kraljica prisustvuje, neće učestvovati u svečanoj povorci da stigne tamo.

Pored gledanja Trooping the Color, kraljica takođe planira da prisustvuje derbiju u Epsomu, koji se održava 4. juna, tokom dugog jubilarnog vikenda za praznike od 2. do 5. juna

Na jubileju će se ponovo pojaviti Zlatna kočija, koji nije viđen na ulicama Londona više od 20 godina.

Ovo je bila konjska zaprega iz 18. veka koja je korišćena za prevoz kraljice na njeno krunisanje 1953. godine.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja