TRAMP OSTAJE TRAJNO BANOVAN NA TVITERU Sudija obacio njegovu tužbu i napisao da sloboda govora ne važi za privatne kompanije
Foto: EPA

Ne odustaje

TRAMP OSTAJE TRAJNO BANOVAN NA TVITERU Sudija obacio njegovu tužbu i napisao da sloboda govora ne važi za privatne kompanije

Planeta -

Sudija u San Francisku odbacio je tužbu bivšeg predsednika Donalda Trampa kojim je osporio njegovu trajnu zabranu korišćenja Tvitera.

Američki okružni sudija Džejms Donato rekao je u petak da Tramp nije pokazao da je Tviter prekršio njegovo pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana. Pravo slobode govora ne važi za privatne kompanije i Tramp nije uspeo da pokaže da Tviter radi kao državni akter u ime demokrata.

„Izmenjena žalba samo nudi zbir navoda da su neki demokratski članovi Kongresa želeli da gospodin Tramp i 'stavovi koje je on zastupao' budu zabranjeni na Tviteru jer su takvi 'sadržaj i stavovi' bili 'suprotni gledišta koja su preferirali ti zakonodavci“, napisao je Donato.

„Ali komentari nekolicine izabranih zvaničnika su daleko od ’pravila odlučivanja za koje je država odgovorna’. Zakonodavci su potpuno slobodni da izraze svoje mišljenje a da se ne smatraju zvaničnim glasom ’države‘.“

Tramp je tužio Tviter, Fejsbuk i Gugl Jutjub u julu 2021, tvrdeći da su ga nezakonito cenzurisali.

Platforme su suspendovale Trampa nakon pobune 6. januara 2021, u kojoj su njegovi sledbenici nasilno upali u zgradu Kapitola u pokušaju da spreče Kongres da potvrdi predsedničku pobedu Džoa Bajdena. Kompanije su navele zabrinutost da će podstaći dalje nasilje.

Presuda je doneta pošto je Elon Musk, najbogatiji čovek na svetu, u procesu kupovine Tvitera za 44 milijarde dolara. Dogovor je pokrenuo pitanja o tome da li bi Musk, apsolutista slobode govora koji je sam sebe nazvao, vratio bivšeg predsednika na funkciju.

Tramp, koji je u govorima nastavio da ponavlja laži o svom porazu na izborima 2020. godine, pokrenuo je sopstvenu društvenu mrežu Truth Social. Prošle nedelje je rekao da se neće ponovo pridružiti Tviteru ako mu se pruži prilika.

Tužba je tražila da se vrati Trampov nalog, koji je imao oko 89 miliona pratilaca, kao i oni od pet drugih koji su tvrdili da ih je takođe cenzurisao Tviter. Grupa je tražila neodređenu štetu i status grupne tužbe u ime drugih uklonjenih sa platforme.

Pravni stručnjaci predviđali su da će tužba propasti, ali su sugerisali da će je Tramp muziti u političke svrhe. Trampov komitet za političku akciju odmah je počeo da prikuplja novac nakon što je tužba objavljena prošle godine.

Tužba je takođe tražila izjavu da je član 230. Zakona o pristojnosti u komunikaciji iz 1996. godine neustavan.

Zakon kaže da provajderi poput Tvitera mogu da moderiraju usluge uklanjanjem opscenih postova koji krše njihove standarde i ne mogu se smatrati odgovornim za sadržaj koji postavljaju drugi.

Tramp je samo pokazao „nejasne i spekulativne navode“ za koje veruje da ne bi bio zabranjen da Tviteru nije dat imunitet po Odeljku 230, rekao je Donato.

Donato je Trampu dao još jednu priliku da izmeni svoju žalbu. Trampov advokat nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Kurir.rs/ABC news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track