MAHALI SVASTIKAMA ISPRED DIZNILENDA: Evo kakvu poruku šalju nacističke zastave ispred dečijeg zabavnog centra na Floridi! VIDEO
Foto: Printscreen/Tik Tok

BRUKA

MAHALI SVASTIKAMA ISPRED DIZNILENDA: Evo kakvu poruku šalju nacističke zastave ispred dečijeg zabavnog centra na Floridi! VIDEO

Planeta -

Čini se da video snimci koji su se pojavili u subotu iz Orlanda na Floridi pokazuju kako se nacističke zastave mašu na protestu ispred Volt Diznijevog sveta.

Snimak je nastao na TikToku tokom vikenda, prema Džeruzalem postu pregledan je preko 3,8 miliona puta do ponedeljka ujutro. Na snimku se mogu videti najmanje dva muškarca kako drže nacističke zastave, dok se u blizini vidi plava zastava sa natpisom "DeSantis kantri" zasađena u travi, prenosi Njuzvik.

Guverner Floride Ron DeSantis imao spor sa kompanijom Volt Dizni u poslednjih nekoliko meseci oko državnog zakona o roditeljskim pravima u obrazovanju, poznatijeg u kolokvijalnom smislu kao zakon „Ne govori gej”. Brojni kritičari su tvrdili da zakon zabranjuje diskusije o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji u javnim školama, a nakon podsticanja zaposlenih i obožavatelja, Dizni se javno suprotstavio zakonu.

Kao odmazdu, DeSantis, republikanac, nedavno je potpisao zakon o raspuštanju specijalne samoupravne regije oko Diznijevog sveta, što je kompaniji omogućilo da deluje kao sopstvena lokalna uprava. Svađa je takođe podstakla talas nezadovoljstva prema Dizniju među nekim konzervativcima, na Floridi i drugde.

Njuzvik nije mogao da potvrdi koji su tačni razlozi protesta.

„Muka nam je kada vidimo nacističke zastave kako se vijore na Dizni vorld u Orlandu, Florida pre nekoliko sati“, napisala je nestranačka aktivistička grupa Stop antisemitizmu u subotu u tvitu koji je uključivao snimak sa TikToka.

Od ponedeljka, snimak u tvitu grupe je pregledan još 738.000 puta.

DeSantis je ranije odbio da osudi nacističke zastave na još jednom protestu u Orlandu u februaru, piše Džeruzalem Post. Na snimcima događaja koje su kružili lokalni mediji vide se zastave svastike na skupu održanom na nadvožnjaku autoputa u gradu, gde su demonstranti takođe navodno uzvikivali antisemitske parole.

„Ne igramo njihovu igru“, rekao je tada guverner, prenosi CNN.

DeSantis je tvrdio da su zahtevi da on osudi skup pokušaji da ga ocrne. Drugi poslanici, uključujući republikanskog senatora Rika Skota i demokratskog predstavnika Val Demingsa, osudili su protest u zvaničnim izjavama. DeSantis takođe nije komentarisao ovaj najnoviji incident u blizini Diznijevog sveta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja