UKRAJINA ZATVARA DEO KLJUČNOG GASOVODA ZA EVROPU ZBOG "VIŠE SILE" Oglasila se Rusija
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

rat

UKRAJINA ZATVARA DEO KLJUČNOG GASOVODA ZA EVROPU ZBOG "VIŠE SILE" Oglasila se Rusija

Planeta -

Ukrajinski operater sistema za prenos gasa GTSOU saopštio je da će "zbog više sile" danas obustaviti prenos ruskog gasa preko ulazne tačke Sohranivke, jedne od dve ključne tačke za snabdevanje Evrope ruskim gasom.

Ukrajina je, uprkos invaziji, i dalje važna tranzitna ruta za prenos ruskog gasa prema Evropi. Kijev uporno traži od međunarodne zajednice da se odrekne ruske nafte i gasa jer na taj način, tvrde, finansiraju rat.

GTSOU je saopštio da ne može da nastavi sa radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog "mešanja okupatorskih snaga u tehničke procese".

Kompresorska stanica Novopskov u Lugansku pala je u ruske ruke nedugo nakon početka sukoba.

To je prva kompresorska stanica u Lugansku, tranzitnoj ruti za oko 32,6 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je trećina ruskog gasa koji se prenosi u Evropu preko Ukrajine.

"Kako bi se u potpunosti ispunile tranzitne obaveze prema evropskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske tačke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku toaku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina", saopštio je GTSOU.

Ruski Gasprom je odmah reagovao i rekao da su ih Ukrajinci obavestili o prekidu i navode da je "tehnički nemoguće" prebaciti sav protok gasa na drugu tranzitnu tačku.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track