SI I MAKRON O SITUACIJI U UKRAJINI: Kineski lider upozorava na budnost protiv blokovske konfrontacije
Foto: Kineski radio internacional

rat u ukrajini

SI I MAKRON O SITUACIJI U UKRAJINI: Kineski lider upozorava na budnost protiv blokovske konfrontacije

Planeta -

Dvojica lidera razgovarala su o situaciji u Ukrajini.

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u utorak na oprez kako bi se sprečilo da sukob Rusije i Ukrajine eskalira u sukob između blokova, za koji je rekao da bi predstavljao veću pretnju globalnoj bezbednosti i stabilnosti, prenosi Kineski radio internacional.

Si je to rekao u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Dvojica lidera su se složila da relevantne strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu u uspostavljanju mira kroz pregovore.

''Kina na svoj način ohrabruje mirovne pregovore, podržava evropske zemlje u očuvanju bezbednosti Evrope'', rekao je Si.

Makron je rekao da Francuska i Kina dele mnoga zajednička shvatanja o pitanju Ukrajine.

''Francuska i Evropska unija drže se strateške autonomije, ne odobravaju blokovsku konfrontaciju i neće u njoj učestvovati'', naglasio je.

Si i Makron su takođe razmenili mišljenja o odnosima Kine i Francuske i vezama Kine i EU. Si je rekao da je saradnja dve zemlje postigla plodne rezultate u proteklih pet godina.

''Kina i Francuska preuzele su svoje odgovornosti kao glavne zemlje u pitanjima poput borbe protiv klimatskih promena i zaštite biodiverziteta'', rekao je Si.

''Dve zemlje bi trebalo da podrže prvobitnu težnju uspostavljanja diplomatskih odnosa koji bi karakterisali nezavisnost, međusobno razumevanje, predviđanje, međusobnu korist'', istakao je.

S obzirom da je Makron položio zakletvu za svoj drugi petogodišnji mandat kao francuski predsednik u subotu, Si je pozvao dve strane da nastave saradnju u oblasti civilne nuklearne energije i vazduhoplovstva, i intenziviraju napore za unapređenje saradnje u novim oblastima kao što su veštačka inteligencija i čista energija.

Makron je pozdravio plodnu saradnju Francuske i Kine tokom proteklih pet godina.

''Francuska je spremna da produbi saradnju sa Kinom u oblastima kao što su poljoprivreda, vazduhoplovstvo, civilna nuklearna energija i kultura u narednih pet godina, uz jačanje saradnje u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti biodiverziteta. Francuska je spremna da igra pozitivnu ulogu u podsticanju razvoja veza EU i Kine '', zaključio je Makron.

Kurir.rs/Kineski radio internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track