LOŠE VESTI SA BERZE Pad cena se širi po tržištu: Da li će Bitkoin totalno da implodira?
Foto: Profimedia

CRNI DANI

LOŠE VESTI SA BERZE Pad cena se širi po tržištu: Da li će Bitkoin totalno da implodira?

Planeta -

Četiri dana zaredom pada cena bitkoina, koja je dostigla najnižu vrednost od jula 2021. godine.

Pad cena bitkoina poklopio se sa padom na širim finansijskim tržištima, koji se proširio na druge vodeće kriptovalute kao što su etereum (ETH) i solana (SOL), prenosi Independant.

Ukupno kripto tržište sada vredi manje od 1,5 biliona dolara, što je pad za više od polovine svoje dosada najviše vrednosti od novembra 2021.

Čini se da su analitičari podeljeni oko toga da li je poslednji kolaps deo dugoročnog trenda ili samo privremeni pad u godini koja je bila izuzetno neuspešna za bitkoin.

Pad ispod 30.000 dolara u utorak ujutro ostavlja bitkoin na ivici ključnog nivoa podrške, za koji stručnjaci kažu da bi se mogao pokazati kao važno poligon za testiranje BTC-a i njegove buduće putanje cene.

MicroStratedži, najveći svetski korporativni investitor u bitkoin sa zalihama od oko 4 milijarde dolara po sadašnjim stopama, do sada je odbijao da proda bilo koju od svojih kripto zaliha.

Deo tih zaliha stečen je putem bankarskih kredita koji su koristili postojeću imovinu firme kao zalog, što bi moglo dovesti do komplikacija ako vrednost nastavi da pada.

Izvršni direktor Majkl Sejlor je podelio plan ako bitkoin potpuno implodira, tvrdeći da čak i ako cena kriptovalute padne ispod 3.562 dolara - 90 odsto niže od današnjih cena - kompanija bi ipak mogla da preživi.

UTICAJ NA BERZU I INDEKSE

Vodeći američki indeks Dau Jouns (Dow Jones) kratkoročno ide gore dole. Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 1,6 i 1,7 posto.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track