HEZBOLAH PREDSTAVIO NOVU KRSTAREĆU PROTIVBRODSKU RAKETU DOMETA 1.000 KM Zašto se istok Mediterana plaši Abu Mahdija! VIDEO
Foto: Foto Printscren Hezbolah

KOME JE UPUĆENA PORUKA

HEZBOLAH PREDSTAVIO NOVU KRSTAREĆU PROTIVBRODSKU RAKETU DOMETA 1.000 KM Zašto se istok Mediterana plaši Abu Mahdija! VIDEO

Planeta -

Vojno-pilitička organizacija Šiita u Libanu Hezbolah pobjavio je novi propagandni snimak protivbrodske rakete dugog dometa čiji je maksimalni radijus 1.000 km pod nazivom Abu Mahdi.

Ovaj protivbordski raketni sistem obala-more dobio je naziv po Abu Mahdi al Muhandisu inače zameniku iračkog premijera, koji je ubijen u napadu američkog drona po izlasku sa bagdadskog aerodroma 3. januara 2020. kada je likvidiran komandan Al Quds brigade general Kasem Solejmani zvani i komandant "Senka".

Za sada nema pouzdanih informacija o ovoj protivborskoj raketi, ali se na osnovu snimka može reći da se ne radi o iranskoj kopiji kineske protivbrodske rakete C-802 koja je teško oštetila avgusta 2006 izraelsku fregatu klase Sa ar 5 i napala ratne brodove Saudijske Arabije i Jemena 2017 na Crvenom moru koje su lasnirali jemenski Hutti, koje podržava vlada u Teheranu.

Abu Mahdi, rakete, brod, mediteran, Liban
foto: Foto Printscren Hezbolah

Pregledom snimka utvrđeno je da je zapravo reč o iranskoj krstarećoj raketi Soumar poznata i kao Quds-1 (Jerusalim), koja je nastala na osnovu ruske krstareće rakete H-55, a koja je 2019. korištena u napadu na Saudijsku Arabiju, kada su proiranske milicije ih lansirali sa kopnenih lansera. Rakete su preletele Kuvajt i udarile na saudijska naftna postorjenja u Persijskom zalivu.

Javnost je za postojanje krstareće rakete Qud-1 (Jerusalim-1) saznala je sredinom juna 2019. kad je napadnut aerodrom Abha koji se nalazio na 100 km od granice sa Jemenom. Saudijci su prvi put prikazali olupinu rakete i saopštili da se radi o krstarećoj raketi, a ne dronu kao što se mislilo. Saudijci su naveli da je u pitanju iranska krstareća raketa Soumar starije verzije dometa 350 km, dok domet novijih serija povećan je na 1.350 km. Već tad se uočilo nešto što je stvorilo zabunu u celoj priči oko ovih krstarećih raketa. Krila i stabilizator od rakete koji su prikazani ličili su na iranski Soumar. Dilemu su ubrzo rešili jemenski Huti koji su organizvali prezentaciju za medije svog raketnog arsenala i bespilotnih letelica. Jedan od zvezda statičkog zbora bila je velika krstareća raketa koju su Hutni nazvali Quds-1 (Jerusalim-1) i koja je kao su tvrdili plod domaće pameti. Međutim odakle jednoj siromašenoj zemlji gde ljudi svakodnevno umiru od gladi i bombi sofisticirana tehnologija i intelektualni potencijal. Naravno nema dileme da je ovde svoje prste umešao Iran.

Abu Mahdi, rakete, brod, mediteran, Liban
foto: Foto Printscren Hezbolah

Previše je bilo sličnosti između Quds-1 i Soumara. Zapravo Iran je uspeo da u Jemen prošvercuje krstareću raketu Soumar samo su je prefarbali i dali ime. Da li je to baš tako? Naravno neki tvrde da na prvu sliku to tako izgleda, ali da između ove dve rakete postoje značajne razlike od samog dizajna, potiska, položaja rasklapajućih i fiksnih krila, do nosa, korita trupa, položaja stabilizatora, poklopca motora. Već drugog dana od napada na rafinerije na društvenim mrežama je počelo poređenje slika raspadnute rakete u pustinji sa originalom sa statičkog zbora u Jemenu. Neki autori zastupaju stav da oblik trupa i položaj stablizatora raspadnute i cele rakete ukazuju jasno da se radi o krstarećoj raketi Quds-1, a ne Somar. Postoji još jedna razlika, a to je veličina rakete. Pa se tako analizom « prostim okom» ukazuje da se dve rakete razlikuju i po veličini, da Quds-1 ima manji prečnik od Soumara. Pa se tako navodi da je prečnik Quds-1 34 cm , dok Soumar je zadržao originalni prečnik od sovjetske kh-55 od 51,4 cm.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track