01:35

EU JE SADA POTPUNO PODELJENA OKO UKRAJINE! Stručnjak progovorio o ŠOKANTNOM istraživanju: EVO KOJE ZEMLJE SU NA ČIJOJ STRANI

podeljena javnost

EU JE SADA POTPUNO PODELJENA OKO UKRAJINE! Stručnjak progovorio o ŠOKANTNOM istraživanju: EVO KOJE ZEMLJE SU NA ČIJOJ STRANI

Planeta -

Britanski istraživački centar You Gov, u saradnji sa Evropskim univerzitetskim institutom uradio je istraživanje javnog mnjenja o stanju u Evropskoj Uniji po pitanju rata u Ukrajini.

Istraživanja su pokazala da žitelji Skandinavije, Britanije, Poljske i Holandije velikom većinom smatraju da je Rusija odgovorna za trenutnu situaciju u Ukrajini, dok državljani Bugarske i Grčke nisu baš toliko uvereni u te navode. Većina građana u Slovačkoj i Mađarskoj ne smatra da je Rusija odgovorna za rat.

To ukazuje na činjenicu da je javnost u Evropi mnogo više podeljena po pitanju zajedničkog stava koji bi EU trebalo da zauzme.

Dr Aleksandar Mitić, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, istakao je da nam ovo istraživanje pokazuje da ne postoji jednoumlje na zapadu.

- Ovo istraživanje pokazuje da ne postoji to jednoumlje na zapadu. To jednoumlje koje postoji na političkom mejnstrimu, među elitama i među političkim odlukama koje se donose u Briselu, ne se preslikava u javnom mnjenju odnosno još postoji taj određeni otpor toj dominaciji rusofobnih nastupa - rekao je Mitić.

stručnjaci
foto: Kurir televizija

Dodao je da postoje i tradicionalne razlike u državama koje su bile u ovom istraživanju i da je to delom presudilo.

- Istraživanje pokazuje razlike između samih država članica. Tu postoji više nivoa. Tu su tradicionalni odnosi koje neke države imaju. Drugačiji su tracionalni odnosi jedne Bugarske i Grčke koje su pravoslavne i imaju jednu dugu istoriju sa ruskim narodom, dok na primer Velika Britanija već vekovima igra antirusku ulogu u Evropi - naveo je Mitić.

Stručnjak se osvrnuo i na slučaj Švedske i Finske koje trenutno najviše okrivljuju Rusiju, ali je naveo da postoji i razlog za to.

- Opet postoje razlike u samim državama članicama. U nekim državama postoj veliki otpor ovom narativu. Recimo 13.500.000 Francuza je glasalo za Marin le Pen koja se protivila ovom režimu. Poslednji razlog rekao bih da je vezan za same interese. Ako vidite, Švedska i Finska najviše okrivljuju Rusiju. Mada baš u te dve zemlje treba da se donesu odluku o pristupanju NATO-u - rekao je Mitić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

UŽIVO 78. DAN RATA Olaf Šolc: Ukrajina će morati da se pripremi da živi sa posledicama rata narednih 100 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track