91.000 SLUŽBENIKA U VELIKOJ BRITANIJI OSTAJE BEZ POSLA Boris Džonson izdao naredbu: Oslobodite mi milijarde funti
Foto: EPA

povratak na stanje iz 2016.

91.000 SLUŽBENIKA U VELIKOJ BRITANIJI OSTAJE BEZ POSLA Boris Džonson izdao naredbu: Oslobodite mi milijarde funti

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson je naredio svojim ministirma da smanje veličinu državne uprave za petinu kako bi oslobodili milijarde funti. Ministri su dobili rok od mesec dana da smanje obim državnih činovnika za oko 91.000 ljudi, piše britanski Dejli mejl.

"Moramo da smanjimo troškove vlade, da bismo smanjili troškove života stanovništva rekao je Džonson. Sa tim bi kako je Džonson rekao uštedile milijarde dolara koje bi se mogle utrošiti na smanjenje poreza.

"Svaka funta koju Blada oduzme od poreskih obveznika je novac, koji ljudi mogu da potroše na sopstvene potrebe. Ministri su dobili mesec dana da iznesu planove za smanjenje obimadržavne službe za skoro petinu, što je 91.000 zaposlenih.

Takođe, Džonson je naredio svom kabinetu da samnji troškove svoje administrancije koja je glomazna zbog pandemije.

Džejkob Ris-Mog je branio ovaj potez suočen sa gnevom sindikata, rekavši da bi to jednostavno uklonilo osoblje dovedeno da se nosi sa Kovidom i rešava probleme koji su nastali posle„posle Bregzita“.

Ministar za mogućnosti Bregzita rekao je za Skaj njuz:

„Znam da zvuči privlačno, ali tek se vraćamo sad na državnu službu koju smo imali 2016... od tada smo morali da preuzimamo ljude za određene zadatke.

„Dakle, suočavanje sa posledicama Bregzita i suočavanje sa Kovidom, tako da je postojao razlog za to povećanje, ali sada pokušavamo da se vratimo u normalu.

Dejv Penman, generalni sekretar sindikata FDA za civilne i javne službenike, optužio je Vladu da je 'izvukla broj proizvoljno.

On je za Program Bi-Bi-Sija radija 4 rekao da je deo poslova državnih službenika da gledaju na efikasnost.

„Oni su se već obavezali na smanjenje budžeta za 5 odsto u okviru revizije potrošnje“, rekao je on.

„Takva kontinuirana efikasnost je ono što državna služba radi sve vreme. Ali ako ćete jednostavno da izvučete cifru i kažete da je sada 90.000 jer postoji pogodan trenutak kada nam se taj broj dopao, to nije ozbiljan način da se posmatra šta vlada želi da uradi i kako to može izvršiti na najefikasniji način.'

Šef kabineta premijera, Stiv Barkli, takođe istražuje planove za korišćenje nove tehnologije, uključujući sisteme veštačke inteligencije, kako bi se poboljšala efikasnost agencija, kao što su Kancelarija za pasoše.

Gospodin Džonson je rekao da javnost "zaslužuje bolje" od organizacija koje su dozvolile da se nagomilaju ogromni zaostaci.

Ovaj potez će dovesti ministre u sukob sa moćnim sindikatima državnih službenika, koji se već gorko žale na vladinu inicijativu da ubedi hiljade zaposlenih da se vrate na svoja radnamesta nakon pandemije.

Kurir.rs/Daily Mil

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track