RUSI I UKRAJINCI NEDELJAMA RATUJU ZA ZMIJSKO OSTRVO Borba neprestana za 17 hektara i kontrolu Crnog mora
Foto: Profimedia

strateški važan komad zemlje

RUSI I UKRAJINCI NEDELJAMA RATUJU ZA ZMIJSKO OSTRVO Borba neprestana za 17 hektara i kontrolu Crnog mora

Planeta -

Za komad zemlje već nedeljama žestoko ratuju Rusi i Ukrajinci, pa ga preuzimaju čas jedni, čas drugi

Borba za Zmijsko ostrvo sve je žešća i čas kontrolu nad njim preuzimaju Rusi, čas ga vraćaju Ukrajinci. A do početka rata u Ukrajini retko ko je i čuo za ovo ostrvo, komadić od svega 17 hektara u Crnom moru, strateški važan za kontrolu okolnih voda.

Posle nedeljnog napada ruska vojska se desantnim čamcima ponovo iskrcala na ostrvo, pa je usledio novi okršaj ruske PVO i ukrajinskih dronova „bajraktar“.

„Moskva“

Kada je Rusija napala, govorilo se da je raketna krstarica „Moskva“ razorila ostrvo i da je mala posada ukrajinskih vojnika stradala. Zelenski ih je posmrtno odlikovao, a onda se ispostavilo da su svi živi. Zmijsko ostrvo utonulo je u zaborav dok prošle subote nije usledio okršaj dronovima, avijacijom, helikopterima... I dalje nije savim jasno ko je koga pobedio u napadu i ko drži ostrvo.

Ovo malo ostrvo površine je 17 hektara i nalazi se 45 km istočno od ušća Dunava u Crno more. Interesantno je da je dobilo naziv po jednoj vrsti zmija sličnoj smuku, neotrovnici koja dostiže dužinu do dva metra i koja je živela na ovom ostrvu hraneći se isključivo glodarima.

Rumunija je ovo ostrvo svojatala kao svoju teritoriju, koju je tadašnji Sovjetski Savez okupirao na kraju Drugog svetskog rata. Raspadom Sovjetskog Saveza i proglašenjem nezavisnosti Ukrajine ostrvo je pripalo toj državi.

Strateški značaj

Na ostrvu je izgrađen svetionik, čija posada je imala zadatak da upozorava brodove koji idu ka Odesi ili iz nje na male dubine, gde je pretilo nasukavanje. Iako negostoljubivo, ostrvo je imalo strateški značaj, pa se lista zainteresovanih da raspolažu ovim ostrvom samo uvećavala. Posle sticanja nezavisnosti Ukrajine, Rumunija je tražila da joj se ovo ostrvo vrati. Za njega su se zainteresovale i ostale supersile kada je otkriveno da oko ostrva postoje neke zalihe nafte i prirodnog gasa.

Godine 1997. zaključen je i stupio na snagu Osnovni politički ugovor između Rumunije i Ukrajine, koji nije rešio pitanje teritorija pripojenih SSSR posle pakta Ribentrop-Molotov, kao ni pitanje isključivih ekonomskih zona. Godine 2003. zaključen je ugovor o režimu državne granice između Rumunije i Ukrajine. Rumunija je 2009. izgubila ostrvo.

A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track