UŽIVO 81. DAN RATA U UKRAJINI! Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju! Švedska će i zvanično zatražiti prijem u NATO!
Foto: AP, EPA, Shutterstock

blog

UŽIVO 81. DAN RATA U UKRAJINI! Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju! Švedska će i zvanično zatražiti prijem u NATO!

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 81. dan

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Nedelja, 15. maj

* Ukrajina pobedila na Pesmi Evrovozije

* Finska ulazi u NATO, čeka se odluka Švedske

* Ukrajinci pokrenuli ofanzivu kod Izjuma

* Granatirana oblast Lavov

* Fosfornim bombama na Azovstalj?

Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju

Najmanje tri britanska plaćenika se nalaze u fabrici Azovstalj. Sva trojica su u prošlosti služila u britanskoj vojsci, a dvojica i u Avganistanu, navode britanski mediji. Plaćene armije učestvuju u borbama na svim kriznim tačkama u svetu

Detalji obračuna na Zmijskom ostrvu

Sedmog maja, tokom drugog pokušaja napada na Zmijsko ostrvo, ukrajinske Oružane snage su poslale tri transportno-desantna helikoptera Mi-8 sa pripadnicima specijalnih snaga, uz podršku Mi-24.

U jednom od Mi-8 nalazio se zamenik komandanta Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine – načelnik uprave morske avijacije pukovnik Igor Bedzaj. U napadu ruskih lovaca pukovnik je poginuo.

-Čitavu grupu helikoptera dok se približavala ostrvu uništili su lovci ruskih Vazdušno-desantnih snaga. Piloti, jedinice desanta i načelnik uprave morske avijacije ukrajinske vojske Igor Bedzaj su poginuli, saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Još šest helikoptera koji su se spremali da polete sa vojnog aerodroma kod Odese su bili uništeni.

Prema rečima zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, general-majora Igora Konašenkova, ukrajinske trupe su izgubile 14 aviona i helikoptera, kao i 30 dronova i više od 50 pripadnika osoblja.

Švedska traži prijem u NATO

Turski uslovi za deblokadu ulaska Švedske i Finske u NATO

Britanci: Rusi izgubili trećinu jedinica koje je poslala u Ukrajinu

Ruska armija je izgubila oko trećine kopnenih snaga koje je poslala u Ukrajinu na početku invazije, saopštile su britanske obaveštajne službe, usred svojih posrnulih pokušaja da postignu dobitke u bici za Donbas.

Pošto nije uspeo da zauzme Kijev i druge veće gradove, predsednik Vladimir Putin je u martu bio primoran da promeni svoj plan invazije i umesto toga je odlučio da se koncentriše na region Donbasa.

Mesec dana kasnije, Rusi su izgubili zamah u bici za Donbas i „nisu uspeli da ostvare značajne teritorijalne dobitke“, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane (MoD).

Rusija: Izveli smo brojne raketne napade u delovima istočne Ukrajine

Rusija kaže da je izvela brojne raketne napade u delovima istočne Ukrajine.

Ovo saopštenje dolazi nakon izveštaja da su ukrajinske trupe potisnule ruske snage iz grada Harkova.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Rusija je pogodila dva komandna mesta, 11 položaja četa i četiri artiljerijska skladišta.

MSP Crne Gore: Ambasadorka ponovo u Kijevu

Finska se ne boji Rusije

"Spremni smo na sve vrste zle volje i gadnih mera protiv nas. Ali nema apsolutno nikakve panike. Ne plašimo se“, rekla je Skaj njuzu ministarka za evropska pitanja Titi Tupurinen.

"Imamo veoma jaku regrutnu vojsku. Upravo smo doneli odluku da kupimo 60 lovaca F-35 i dobro smo opremljeni i bićemo resurs alijanse“, dodala je ona.

Zvanična odluka: Finska želi u NATO

Finska je zvanično donela odluku da podnese zahtev za prijem u NATO, saopštili su danas zvaničnici.

Opširnije čitajte OVDE

Zvaničnik Marijupolja tvrdi: Rusi bacili fosforne bombe na Azovstalj

Rusija je navodno bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstalj u Marijupolju nakon ukrajinske pobede na Evroviziji, tvrdi ukrajinski zvaničnik.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstalj", napisao je odbornik u gradskoj skupštini Marijupolja i savetnik gradonačelnika Petro Andrijuščenko na Telegramu i objavio snimak nepoznatog porekla na kom se vidi artiljerijska paljba iznad železare.

Nezavisne potvrde autentičnosti snimka nema.

Opširnije čitajte OVDE

Berbok: Sve spremno za brzu ratifikaciju članstva Finske i Švedske u NATO

Nemačka je sve pripremila za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, izjavila je pefica diplomatije Analena Berbok.

Ona je novinarima na samitu NATO u Berlinu rekla da su se ministri složili da ne bi smelo da bude takozvane "sive zone", odnosno prelaznog perioda između prijavljivanja i pridruživanja jer tokom perioda ratifikacije, koji može da potraje i godinu dana, nordijske zemlje ne bi bile zaštićene članom 5 NATO koji navodi da je napad na jednog člana napad na sve.

"Ako odluče da se pridruže, mogu brzo da se pridruže... Moramo se pobrinuti da im damo bezbednosne garancije, ne sme biti prelaznog razdoblja, sive zone, tokom kog bi njihov status nejasan", rekla je Berbok.

Švedska 17. maja aplicira za članstvo u NATO?

Očekuje se da će Švedska aplicirati za članstvo u NATO 17. maja, objavio je danas švedski list “Svenska Dagbladet”, citirajući neimenovani izvor.

Italijanska policija: Sprečeni sajber napadi proruske grupe na Evroviziju

Hakeri iz proruske grupe “killnet” navodno su pokušali da prodru u sisteme takmičenja za Pesmu Evrovizije tokom otvaranja i tokom finalne večeri.

- Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova za borbu protiv sajber kriminala, u saradnji sa organizatorima "Pesme Evrovizije" i tehničkim službama državne televizijske i radio korporacije Rai eliminisali su razne DDOS kompjuterske napade usmerene ka mrežnim infrastrukturama tokom glasanja i nastupa umetnika, navodi se u izveštaju italijanske policije koju su preneli mediji.

Ukrajina je pobedila na Evroviziji dok je Rusiji bilo zabranjeno učešće.

Amerikanci šalju još oružja Ukrajini

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba objavio je da se sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i poručio da je "još oružja i druge pomoći na putu za Ukrajinu".

Ukrajina: Pogođena ukrajinska vojna infrastruktura na zapadu zemlje

Četiri rakete pogodile su rano jutros vojnu infrastrukturu u oblasti Javoriv na zapadu Ukrajine, blizu granice sa Poljskom, izjavio je guverner oblasti Lavov Maksim Kozicki.

"Četiri neprijateljska projektila pogodila su vojni objekat u regionu Lavov. Objekat je potpuno uništen. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava, niko nije tražio medicinsku pomoć", naveo je Kozicki na Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Dopisnik iz Moskve: Za rat u Ukrajini krive Sjedinjene Države

Nekadašnji dopisnik iz Moskve Bogoljub Lacmanović objasnio je za Novi list zašto je do ruske invazije na Ukrajinu došlo.

Opširnije čitajte OVDE

Veliki konvoj automobila iz Marijupolja stigao u Zaporožje

Veliki konvoj izbegličkih automobila i kombija iz Marijupolja stigao je u Zaporožje posle višednevnog čekanja na dozvolu da napuste grad.

Konvoj koji ima izmađu 500 i 1.000 automobila sa ljudima evakuisanim iz Marijupolja ušao je u Zaporožje juče, rekao je pomoćnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andriščenko na Telegramu.

Dodao je da je konvoj čekao više od tri dana da uđe u Zaporožje.

Raketni napad u Lavovu

U raketnom napadu rano jutros pogođena je vojna infrastruktura u Lavovskoj oblasti, objavio je guverner regije Maksim Kozicki i dodao da trenutno nema informacija o broju poginulih ili povređenih.

London: Ruska ofanziva u Donbasu gubi zamah

Ruska ofanziva u regionu Donbasa "izgubila je zamah i značajno kasni", saopštila je rano jutros britanska vojna obaveštajna služba.

"U trenutnim uslovima, malo je verovatno da će Rusija dramatično ubrzati svoje napredovanje u narednih 30 dana", navodi se u redovnom Tviter biltenu britanske vojne obaveštajne službe.

Amerikanci prete Rusima?

Zaposleni u ambasadi Rusije u Vašingtonu svakodnevno dobijaju pretnje, a rad ambasade trenutno podseća na opkoljenu tvrđavu, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"To je dobro poređenje, složio bih se sa tim - to je kao opkoljena tvrđava. U principu, naša ambasada radi u neprijateljskom okruženju", rekao je a preneo Tass.

"Svakodnevno se u blizini naše misije održavaju antiruski skupovi, dešavaju se huliganski i vandalski akti. Moji drugovi, zaposleni u ambasadi, dobijaju pretnje, ukljucujući pretnje fizičkim nasiljem", istakao je Antonov u razgovoru za TV Solovjev.

On je, ipak, poručio da Rusija neće kapitulirati.

"Kažemo odlučno i jasno, vrlo smo samouvereni, bar mogu da kažem u ime diplomata koji rade ovde, da neće nikada biti nikakve kapitulacije. Samouvereni smo da svi ciljevi koje je postavio vrhovni komandant našoj vojsci biti potpuno ispunjeni. Nikada nećemo odustati, niti ćemo odstupiti", rekao je Antonov.

Kontraofanziva Ukrajinaca

Ukrajinske snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je guverner regije Harkov Oleh Sinegubov.

Zelenski: Učiniću sve da iduće godine budemo domaćini Pesme Evrovozije

Ukrajina je pobedila na takmičenju za Pesmu Evrovizije a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će dati sve od sebe da njegova zemlja dogodine bude domaćin takmičenja.

Evrovizija
foto: Printscreen/RTS

Blinken na sastanku ministara NATO u Berlinu

Amerićki državni sekretar Entoni Blinken prisustvovaće neformalnom sastanku ministara NATO u Berlinu.

Stejt department je saopštio da će na sastanku biti reči o jedinstvenom odgovoru saveznika na invaziju Rusije i predstojećem samitu lidera NATO članica u Madridu.

Saveznici će takođe usvojiti novi strateški koncept NATO-a koji će usmeravati rad Alijanse u narednoj deceniji, dodaje se u saopštenju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja