PANIKA U VELIKOJ BRITANIJI Zbog rata u Ukrajini zatvaraju se radnje sa nacionalnim jelom
Foto: Profimedia

sankcije rusiji

PANIKA U VELIKOJ BRITANIJI Zbog rata u Ukrajini zatvaraju se radnje sa nacionalnim jelom

Planeta -

Trećina prodavnica riba bi mogla da se zatvori ako se ministri ne pozabave nedostatkom osnovnih sastojaka poput bakalara, vahnje i suncokretovog ulja, navodi Nacionalno udruženje pržene ribe.

Nacionalno udruženje za pržene ribe (NFFF) tvrdi da su od izbijanja rata u Ukrajini proizvođači jela mnogih britanaca morali da zatvore, podignu cene ili promene svoje jelovnike, prenosi Dejli mejl.

Ujedinjeno Kraljevstvo duboko zavisi od morskih plodova iz Rusije, svetskog lidera u izvozu bakalara, kao i đubriva za krompir koji se koriste za proizvodnju čipsa.

Godine 2020. Britanija je uvezla trećinu svih vrsta belih riba usvoju zemlju po ceni od 200 miliona funti.

Dodatno ovom pritisku, navodi NFFF, je i suncokretovo ulje – od čega polovina dolazi iz Ukrajine – čije je snabdevanje takođe prekinuto.

To je uticalo na palmino i ulje ujane repice koje je takođe poskupelo jer je za njim sve veća potražnja, navodi Tajms.

NFFF je takođe upozorio da će najave vladine da uvedu sankcije protiv ruske bele ribe staviti veći naglasak na ''tužnu'' situaciju.

Rusija je jedan od najvećih proizvođača morskih plodova na svetu i peti je najveći proizvođač divlje ulovljene ribe, izveštaj je Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija za 2020.

Veruje se da čini 45 odsto globalne ponude bele ribe, uglavnom polaka, bakalara i vahnje, navodi Gardijan.

U martu je vlada rekla da će uvesti carinu od 35 odsto na sav uvoz ruske bele ribe.

Ovo je izazvalo veliku zabrinutost u industriji.

Nikada nisam video ništa slično. Vidim da se zatvaraju prodavnice ribe i pomfrita širom UK, rekao Džejms Lipskomb, koji poseduje 40 prodavnica ribe i pomfrita širom zemlje za Skaj njuz.

-Iz nedelje u nedelju vidim da se prodavnice zatvaraju i to je zaista tužno stanje stvari, dodao je.

Potrebna nam je akcija ministra pre nego što se napravi dugoročna šteta koja se ne može popraviti, rekao je Endrju Kruk, predsednik NFFF-a.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track