DRAMA U Severnoj Koreji već 1,2 miliona zaraženih, Kim angažovao vojsku!
Foto: EPA / KCNA

PANDEMIJA KORONAVIRUSA

DRAMA U Severnoj Koreji već 1,2 miliona zaraženih, Kim angažovao vojsku!

Planeta -

Svega četiri dana nakon što su prijavili prvi slučaj infekcije koronavirusom već ima najmanje 50 preminulih, a situacija se drastično pogoršala

Situacija u Severnoj Koreji se drastično pogoršala svega četiri dana nakon što su zvaničnici prijavili prvi slučaj infekcije koronavirusom! Zdravstveni radnici su prijavili da je preminulo ukupno 50 osoba, dok je registrovano čak 1,21 milion slučajeva "groznice".

Širenje virusa

Kim Džong Un, lider Severne Koreje, oštro je kritikovao zaposlene u zdravstvenom sektoru zbog njihovog "neodgovornog stava prema poslu". On je ujedno naredio angažovanje armije kako bi se pomoglo u stabilizaciji situacije u zemlji. Džong Un je održao sastanak politbiroa na kome je izdao naredbu da se "momentalno stabilizuje dostava lekova u Pjongjangu i da se angažuje medicinski deo Narodne armije", prenela je zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA. Naredba je usledila nakon što se Kim požalio kako lekovi iz državnih zaliha nisu na vreme dostavljeni putem apoteka građanima. Lider je optužio zdravstvene zvaničnike koji su zaduženi za borbu protiv epidemije da nisu "pravovremeno reagovali i prepoznali opasnost, već da su se samo deklarativno izjašnjavali da služe građanima".

Nelogičan potez: Odbili pomoć suseda

Severna Koreja deli kopnenu granicu s Kinom i Južnom Korejom, državama koje su poslednje dve godine bile teško pogođene pandemijom koronavirusa. Režim u Pjongjangu je dosad odbijao pomoć Pekinga, koji je nudio vakcine i medicinsku opremu, kao i pomoć iz Seula. Severna Koreja je čak odbila i pomoć u vakcinama od Ujedinjenih nacija u okviru programa Kovaks.

Severna Koreja se bori protiv naglog širenja koronavirusa iako su više od dve godine zvaničnici tvrdili da u zemlji nema nijednog slučaja zaraze. Nakon izbijanja pandemije vlasti su zatvorile granice i naredile stranim diplomatama da napuste zemlju. Prošle nedelje je, kako prenosi portal Raša tudej, širom države uveden strog karantin. Vlasti su potvrdile da je u zemlji u opticaju omikron varijanta virusa, ali bez masovnog testiranja i vakcinacije situacija je daleko od uobičajene u većini zemalja u kojima je došlo do pada broja preminulih i novozaraženih. Prema zvaničnim podacima, u Severnoj Koreji je od koronavirusa preminulo 50 osoba, dok je inficirano 1.213.550.

Neodgovarajući lekovi

Od virusa se oporavilo 6.48.630 osoba, a u karantinu se nalazi 564.860 osoba. Većina smrtnih slučajeva posledica je izdavanja neodgovarajućih lekova, predoziranja ili drugih slučajeva nemara zdravstvenih radnika, navodi se u medicinskom biltenu. Vlasti su angažovale oko 1,3 miliona građana kako bi se pomoglo u pružanju "informacija o higijeni, pregleda i lečenja", dok ministarstvo zdravlja priprema "pravilan vodič za tretman, smernice i taktiku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track