ORBAN NA POČETKU NOVOG MANDATA: Pred nama je decenija rata, opasnosti i nesigurnosti, a stižu i nove epidemije
Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

sumorno

ORBAN NA POČETKU NOVOG MANDATA: Pred nama je decenija rata, opasnosti i nesigurnosti, a stižu i nove epidemije

Planeta -

Mađarski parlament potvrdio je danas novi mandat premijeru Viktoru Orbanu, čelniku stranke Fides koji zemlju vodi od 2010.

Orban je izabran sa 133 glasa za, dok je 27 zastupnika bilo protiv. Položio je zakletvu i održao prilično mračan govor o budućnosti Europe.

"Decenija koja je pred nama biće decenija opasnosti, nesigurnosti i rata", rekao je on i dodao da su rat u Ukrajini i evropske sankcije koje su usledile stvorili energetsku krizu koja bi mogla dovesti do recesije i stagnacije u Evropi.

Orban je rekao i da veruje da će se vratiti nove epidemije što će dodatno produbiti ekonomsku krizu i dovesti do novih migracija izbeglica iz siromašnih u bogate zemlje. Uz to, rat u Ukrajini, rekao je Orban, postaće globalni rat, prenosi MTI.

"Pred našim očima se otvara decenija rata", rekao je Orban i dodao da "naša polazna tačka ne treba da budu naše želje već realnost".

Novi-stari premijer je istakao da je njegov prioritet izbeći uvlačenje Mađarske u rusko-ukrajinski sukob, kao i obezbeđivanje mira i sigurnosti u zemlji.

Rat u mađarskom susedstvu će biti duži nego što se očekivalo i uključivaće oružje koje će "biti teško shvatiti" i koje će predstavljati stalnu pretnju bezbednosti zemlje. Orban je porulio i da je svako ko je slao oružje u Ukrajinu "jednom nogom već u ratu".

"Mi se zalažemo za mir. Rat uništava, mir gradi. Želimo momentalno primirje, prestanak paljbe i mirovne pregovore. To je naša pozicija", rekao je mađarski premijer.

On je dodao da ekonomske mere koje bi "uništile mađarske porodice" nisu prihvatljive i neće biti usvojene.

"Brisel zloupotrebljava svoja ovlašćenja svakodnevno i pokušavaju da na nas svale teške i loše odluke", rekao je on i dodao da je Mađarska pokazala toleranciju kada je reč o migrantima, rodnoj politici i, odnedavno, naftnom embargu, ali ih je Brisel izignorisao.

"Nećemo se odreći zaštite naših granica. Nećemo puštati migrante i zaštitićemo naše porodične vrednosti i nećemo dozvoliti rodnim aktivistima da ulaze u naše škole", rekao je on.

Na kraju, Orban je zaključio da je uprkos svemu u najboljem interesu Mađarske da ostane članica EU "u narednih deset godina".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track