MAMA NA ČELU NARKO KLANA: Posle okršaja, uhapšena 61-godišnja žena koja je sa sinovima vodila kartel
Foto: STR / AFP / Profimedia

MAMA NA ČELU NARKO KLANA: Posle okršaja, uhapšena 61-godišnja žena koja je sa sinovima vodila kartel

Planeta -


Policija u Hondurasu uhapsila je ženu optuženu da je sa četvoricom svojih sinova vodila klan za trgovinu drogom.

Herlinda Bobadilja (61) uhapšena je u planinama Hondurasa nakon pucnjave u kojoj je ubijen njen 32-godišnji sin Tito Montes.

Američke vlasti su zatražile da ona i njeni sinovi Tito i Huan Karlos Montes budu izručeni SAD i ponudili su nagradu od 5 miliona dolara za svakog. Tridesetpetogodišnji Huan Karlos Montes ostaje u bekstvu.

Policija u Hondurasu kaže da je dobila mnogo dojava nakon što je američki Stejt department pre dve nedelje ponudio višemilionsku nagradu za njih troje.

Kažu da su ušli u trag Herlindi Bobadilja i njenim sinovima Titu i Huanu Karlosu u planinama provincije Kolon uz pomoć nadgledanja iz vazduha. Specijalne snage su raspoređene u to područje i nakon "intenzivne konfrontacije", uhapsile su Herlindu Bobadilla.

Policija je navela da je jedan član klana ubijen "kada je otvorio vatru na agente specijalnih operacija". Šef policije je kasnije potvrdio da je ubijeni član klana Tito Montes.

Klan Montes jedan je od najvećih kartela za trgovinu drogom u Hondurasu. Ima svoju bazu na severnoj obali zemlje gde prima velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike preko mora i vazduha.

Američko tužilaštvo navodi da su koristili podmornice, avione i čamce za transport droge iz Kolumbije i drugih zemalja koje proizvode kokain. Klan Montes bi zatim prokrijumčario drogu na sever preko Centralne Amerike i Meksika u Sjedinjene Države, tvrde tužioci.

Navodno ga je osnovao još 1980ih Pedro Garsija Montes, Honduranac sa bliskim vezama sa kolumbijskim narko kartelom Kali. Nakon što su Garsiju Montesa ubili na plaži u Kolumbiji 2004. godine, njegov posao je preuzeo njegov rođak Aleks Adan Montes, jedan od sinova Herlinde Bobadille.

Aleks Adan Montes je dva puta hapšen. Prvi put su ga naoružani ljudi izveli iz kućnog pritvora, ubivši dvojicu policajaca koji su ga čuvali i dozvolivši mu da pobegne u Kolumbiju. Drugi put je pušten u kućni pritvor zbog zdravstvenih razloga. Umro je od srčanog udara u novembru 2014.

Njegov brat Noe Montes preuzeo je vođstvo klana do 2017. godine, kada je uhapšen i izručen SAD.

Pošto je Noe Montes osuđen na doživotnu robiju, kontrola nad kartelom Montes prešla je na Tita, Huana Karlosa i njihovu majku, Herlindu Bobadilju, kaže policija.

Prema tužiocima, Bobadilja je tokom godina sve više bila uključena u nezakonite poslove porodice, prvo pomažući sinovima u uvozu, transportu i distribuciji kokaina da bi na kraju dogurala do jednog od vođa klana.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track