ZAROBLJEN U AZOVSTALJU PEVA POBEDNIČKU PESMU EVROVIZIJE: "Stefanija" pretvorena u ukrajinsku RATNU HIMNU! (VIDEO)
Foto: screenshot Youtube/Daily Mail

stihovi "Uvek ću naći put kući, čak i ako su svi putevi uništeni" dobili posebno značenje

ZAROBLJEN U AZOVSTALJU PEVA POBEDNIČKU PESMU EVROVIZIJE: "Stefanija" pretvorena u ukrajinsku RATNU HIMNU! (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinski vojnik u čeličani Azovstalj u Marijupolju peva pesmu "Stefanija", koja je pobedila na Evroviziji, čak i dok su ruske bombe padale oko njega.

Na društvenim mrežama su se pojavili video snimci na kojima ukrajinski vojnik u čeličani Azovstalj u Marijupolju peva pesmu "Stefanija", koja je pobedila na Evroviziji, čak i dok su ruske bombe padale oko njega, prenosi Daily Mail.

Azovstalj, Marijupolj
foto: Profimedia / Valery Melnikov /Sputnik

Pesma, koju je izvela ukrajinska folk-rep grupa Kaluša, odnela je pobedu na velikom finalu Evrovizije u subotu uveče. "Stefanija" je napisana kao omaž majci frontmena Oleha Psiuka, ali je pretvorena u ratnu himnu.

Psiukovi stihovi "Uvek ću naći put kući, čak i ako su svi putevi uništeni" dobili su posebno značenje u svetlu sukoba. Iako je više od hiljadu civila koji su bili zarobljeni u opkoljenoj fabrici čelika evakuisano, stotine ukrajinskih vojnika je i dalje ostalo.

Oni predstavljaju poslednje uporište ukrajinskih boraca u čeličani Azovstalj u Marijupolju koja je pod stalnim ruskim udarom.

Start at 3:45

Podsetimo, ukrajinski orkestar Kaluša ostvario je pobedu u velikom finalu Evrovizije, sa 631 bodom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odmah nakon završetka Evrovizije pozdravio pobedu i čak je obećao da će takmičenje sledeće godine održati u Marijupolju, uprkos tome što je veći deo grada pretvoren u ruševine usred ruske invazije.

"Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu. Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije. Treći put u našoj istoriji i, verujem, ne poslednji.

Potrudićemo se da ugostimo učesnike i goste Evrovizije u ukrajinskom Marijupolju. Slobodan, miran, obnovljen. Zahvaljujem se Kaluškom orkestru na ovoj pobedi i svima koji su nam dali svoje glasove. Siguran sam da zvuk pobede u borbi sa neprijateljem nije daleko. Slava Ukrajini", rekao je on.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja