BIZARNO UPOZORENJE FBI: Pazite da slučajno ne angažujete hakera iz Severne Koreje! Evo na šta treba da obratite pažnju
Foto: Shutterstock

it ratovanje

BIZARNO UPOZORENJE FBI: Pazite da slučajno ne angažujete hakera iz Severne Koreje! Evo na šta treba da obratite pažnju

Planeta -

Američki zvaničnici upozorili su kompanije da nehotice ne angažuju IT osoblje iz Severne Koreje, rekavši da lažni slobodnjaci koriste mogućnosti rada na daljinu da bi sakrili svoj pravi identitet i zaradili novac za Pjongjang.

U upozorenju koje su objavili državni organi i FBI navodi se da je cilj ovih radnika da zaobiđu sankcije SAD i UN i da nabave novac za severnokorejske programe nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Zvaničnici su naveli i da kompanije koje angažuju i plate takve radnike mogu da trpe pravne posledice zbog kršenja sankcija.

"Postoje hiljade IT radnika iz DNRK-a koji su ili poslati u inostranstvo ili locirani unutar DNRK-a, i koji ostvaruju prihod koji se vraća vladi Severne Koreje. Ovi IT radnici koriste prednosti postojećih zahteva za specifičnim IT veštinama, kao što su razvoj softvera i mobilnih aplikacija, da bi dobili ugovore od klijenata širom sveta, uključujući Severnu Ameriku, Evropu i istočnu Aziju“, navode zvaničnici.

U dokumentu se navodi da se ti IT-ovci pretvaraju da su iz Južne Koreje, Japana ili drugih azijskih zemalja.

Kako prenose svetske agencije, u dokumentu se navodi niz "crvenih zastavica" na koje poslodavci treba da obrate pažnju uključujući odbijanje učešća u video pozivima i zahteve za primanje isplata u virtuelnoj valuti.

Američki zvaničnici rekli su da su radnici iz Severne Koreje uglavnom locirani u Kini i Rusiji, dok manji broj radi iz Afrike i jugoistočne Azije. Veći deo novca koji su zaradili uzela je severnokorejska vlada.

U savetodavnom izveštaju se navodi da, iako je najveći deo ovako prikrivenog traženja posla zarada u stranoj valuti ili pristup virtuelnim berzama valuta, neki od radnika su pomogli hakerske operacije koje podržava vlada Pjongjanga.

Radnici takođe "mogu da ukradu informacije o korisničkim računima američkih ili međunarodnih banaka kako bi potvrdili svoj identitet na frilens platformama, provajderima plaćanja i kompanijama koje zapošljavaju” radnike po ugovoru.

Angažovanje Severnokorejaca "povlači mnoge rizike, u rasponu od krađe intelektualne svojine, podataka i sredstava do povrede reputacije i pravnih posledica, uključujući sankcije SAD i Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja