DECENIJAMA SU NAS IGNORISALI! Putin: Dešavanja u Ukrajini su rezultat loše politike Zapada, a neke zemlje ne mogu bez ruske nafte
Foto: EPA/Vladimir Astapkovich/Kremlin

rat u ukrajini

DECENIJAMA SU NAS IGNORISALI! Putin: Dešavanja u Ukrajini su rezultat loše politike Zapada, a neke zemlje ne mogu bez ruske nafte

Planeta -


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su najnovije dešavanja u Ukrajini posledica loše osmišljene politike Zapada.

"Sve što se sada dešava, uključujući na naše veliko žaljenje i Ukrajinu, povezano je sa loše osmišljenom politikom takozvanog kolektivnog Zapada", poručio je ruski lider na skupu o situaciji u naftnom sektoru.

Putin je rekao da su ove zemlje "decenijama ignorisale apsolutno legitimnu zabrinutost Rusije za njenu bezbednosti i na svaki mogući način podsticale nacionalističke, neofašističke elemente u rukovodstvu Kijeva", prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Takođe, naveo je, zapadne zemlje su se sa prezirom odnosile prema problemima na jugoistoku Ukrajine i suštinski doprinele nastavku neprijateljstava koje je kijevski režim započeo pre osam godina.

Putin je rekao i da je za neke evropske zemlje nemoguće da brzo odbace rusku naftu, kao što to predlaže Evropska unija.

"Danas vidimo da iz apsolutno političkih razloga, zbog sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara, evropske zemlje uvode nove sankcije tržištima nafte i gasa. Sve to vodi ka rastu inflacije i umesto da priznaju svoje greške, traže krivce sa strane", rekao je Putin.

Govoreći na video-sastanku sa domaćim naftnim menadžerima i vladinim zvaničnicima, Putin je ocenio da su zapadne sankcije i mogući embargo na rusku naftu rezultirali povećanjem cena nafte u svetu.

Odustajanjem od ruskih energenata, Evropa rizikuje da dugoročno plaća najviše cene energije na svetu, dok bi konkurentnost njene industrije bila potkopana, ocenio je ruski predsednik.

On je takođe ukazao na to da su zapadne sankcije podstakle inflaciju širom Evrope.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja