UŠAO U PILOTSKU KABINU I NAMERNO SRUŠIO AVION?! Navodno horor otkriće pada Boinga 737 u Kini
Foto: Printskrin

istraga je i dalje u toku

UŠAO U PILOTSKU KABINU I NAMERNO SRUŠIO AVION?! Navodno horor otkriće pada Boinga 737 u Kini

Planeta -

Istražitelji koji istražuju pad aviona kompanije Čajna istern erlajns ispituju da li je do toga došlo zbog namerne akcije u kokpitu, jer nisu pronađeni dokazi o tehničkom kvaru, rekle su dve osobe obaveštene o istrazi.

Volstrit džurnal je u utorak objavio da podaci o letu iz jedne od crnih kutija Boinga 737-800 ukazuju na to da je neko u kokpitu namerno srušio avion, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa preliminarnom procenom američkih zvaničnika, prenosi Rojters.

Boing 737-800 je bio na putu iz Kunminga za Guangdžou 21. marta kada je pao sa visine od oko 8.000 na padinu planine, pri čemu je poginulo svih 132 osobe koje su se nalazile u njemu.

0673497686, Boing, Kina, pad
foto: AFP / AFP / Profimedia

Ovo je bila najgora avionska katastrofa u kontinentalnoj Kini u skoro 30 godina.

Podaci iz crne kutije koji su pronađeni sa mesta pada poslati su u Sjedinjene Države na analizu i pokazuju da je neko – verovatno pilot ili neko ko je silom ušao u kokpit navodno dao komande sistemima upravljanja koje su bile uzrok fatalnog pada aviona.

- Avion je ''uradio'' ono što mu je neko rekao u pilotskoj kabini, rekla je za VSJ osoba upoznata sa preliminarnom procenom stručnjaka iz američkog Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja.

Piloti nisu odgovarali na ponovljene pozive kontrolora leta i obližnjih aviona tokom brzog spuštanja, saopštile su vlasti.

Jedan izvor je rekao agenciji Rojters da istražitelji ispituju da li je nesreća bila ''dobrovoljna radnja''.

Kompanija koja proizvodi Boing avione i američki Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) odbili su da komentarišu i uputili pitanja kineskim regulatorima.

Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAAC), koja vodi istragu, nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Boing 737-800, na putu iz Kunminga za Guangdžou, srušio se 21. marta u planinama regiona Guangsi, nakon iznenadnog pada, pri čemu su poginula sva 123 putnika i devet članova posade.

737-800 je prethodnik Boingovog modela 737 Maks koji se koristi u dosta avio kompanija, ali nema sisteme koji su povezani sa fatalnim padovima 737 Maksa u 2018. i 2019., što je dovelo do dugotrajnog prizemljenja te letelice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja