UKRAJINSKA TAKTIKA KAO IZ POBESNELOG MAKSA: Tvrde da protiv ovoga ruski tenkovi nemaju mnogo šanse! VIDEO
Foto: Printscreen

inovacija

UKRAJINSKA TAKTIKA KAO IZ POBESNELOG MAKSA: Tvrde da protiv ovoga ruski tenkovi nemaju mnogo šanse! VIDEO

Planeta -

Ukrajinska kompanija za električne motocikle Delfast tvrdi da se njeni električni motori koriste za neke veoma različite zadatke, kao što su rušenje Ginisovih svetskih rekorda i opremanje meksičke policije.

Ali njihova poslednja upotreba je možda najvažnija misija motocikala do sada: pomoć ukrajinskim vojnicima u borbi protiv Rusije.

Električni bicikli, koji imaju funkcionalne pedale koje im omogućavaju da povećaju svoj domet do preko 200 milja (320 km), imaju dovoljno brzine i snage za ovaj zadatak.

Ručni gas znači da vozači mogu da koriste pedale kao podloge za noge kada je potrebno, fokusirajući se umesto toga na održavanje brzine i navigaciju po nezgodnom terenu.

Kada daju gas do daske, bicikli mogu dostići brzinu do 80 km/h.

Njihova dugotrajna suspenzija i sposobnost nošenja teških tereta učinili su ih posebno korisnim za navigaciju šumovitim stazama ili sletanje kada staze ne postoje.

Bicikli koje koriste ukrajinski branioci su modifikovani da nose NLAV rakete, ili lako protivoklopno oružje sledeće generacije, koje su specijalno dizajnirane da omoguće jednom operateru da uništi neprijateljski tenk.

Rakete su dizajnirane da budu prenosive i da ih nosi pešadija, ali oružje od 28 lb. (12,5 kg) je mnogo lakše vući na velike udaljenosti kada se nosi na zadnjem delu električnog bicikla.

Takvo prenosivo protivtenkovsko oružje je ključno u ukrajinskoj borbi, ali njihova upotreba nije bez značajnog rizika.

Pravi život nije kao Counterstrike, a ovo nije video igra. Doći na poziciju na otvorenom prostoru za ispaljivanje NLAV ili slične američke rakete Džavelin je neverovatno rizično, često izlažući operatera glavnom topu neprijateljskog tenka ili više teških mitraljeza. Upotreba električnog bicikla velike snage za brzo i tiho postizanje vatrenog položaja može značajno smanjiti izloženost vojnika i poboljšati izglede za uspeh misije.

U stvari, ukrajinske snage već koriste više tipova lakih električnih dvotočkaša u kreativnim kapacitetima da pomognu u odbijanju invazijskih ruskih snaga.

Druga lokalna ukrajinska kompanija, ELEEK, takođe je snabdevala oružane snage svoje zemlje tihim, snažnim električnim motociklima za upotrebu na bojnom polju.

U ovom slučaju, električne motocikle su zatražili snajperski timovi.

Oni nude slične prednosti kao i ovi električni bicikli koji nose NLAV u tome što pomažu ukrajinskim operaterima da tiho stignu do vatrenog položaja za kraće vreme nego da uđu pešice.

Električni motocikli i e-bicikli brzo postaju uobičajeno oruđe koje koriste vojske širom sveta.

Još 2018. saznali smo da su norveške oružane snage počele da testiraju električne bicikle sa debelim gumama za patroliranje granicom.

Uloge patrole obavljale su i Odbrambene snage Novog Zelanda 2020. godine kada su počele da testiraju UBCO-ove električne komunalne bicikle.

Australijski vojnici dokumentuju stelt električne bicikle od prošle godine, a takođe smo videli prvu primenu električnih motocikala montiranih na helikopter prošle godine u aplikaciji dizajniranoj za brzo ubacivanje specijalnih operatera na električne bicikle.

Više jedinica specijalnih snaga u Evropi i na Bliskom istoku takođe je testiralo električne brdske bicikle velike snage za upotrebu na terenu, a padobranci su čak bacali električne bicikle na bojno polje.

Kurir.rs/Electrek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track