EPIDEMIJA BOLESTI NEUOBIČAJENA ZA EVROPU: Novi slučajevi MAJMUNSKIH BOGINJA kod muškaraca u okolini Lisabona!
Foto: Profimedia / Andriy Popov

potvrđeno

EPIDEMIJA BOLESTI NEUOBIČAJENA ZA EVROPU: Novi slučajevi MAJMUNSKIH BOGINJA kod muškaraca u okolini Lisabona!

Planeta -

Portugalske zdravstvene vlasti su danas potvrdile novih pet slučajeva infekcije majmunskih boginja, što je epidemija bolesti koja je neuobičajena za Evropu i tipično ograničena na Afriku.

U saopštenju se navodi da zdravstvene vlasti takođe istražuju 15 sumnjivih slučajeva i da su ovog meseca sve registrovane infekcije u oblasti oko glavnog grada Lisabona.

Sve inficirane osobe su muškarci od kojih su većina mladi. Oboleli imaju lezije na koži i sada su u stabilnom stanju.

Vlasti nisu saopštile da li su muškarci putovali u Afriku ili su imali veze sa nedavnim slučajevima u Velikoj Britaniji ili drugde.

Britanske zdravstvene vlasti saopštile su ranije ove nedelje da su identifikovale četiri slučaja širenja majmunskih boginja u Londonu među gej i biseksualnim muškarcima.

Špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je otkrilo osam sumnjivih slučajeva majmunskih boginja koji još treba da budu potvrđeni.

Bolest pripada porodici virusa među kojima su i male boginje. Većina ljudi se oporavi od majmunskih boginja u roku od nekoliko nedelja.

Sporadični slučajevi majmunskih boginja su ranije zabeleženi u drugim državama među kojima su SAD i Velika Britanija, ali uglavnom kod osoba koje su se zarazile tokom putovanja u Afriku.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Andriy Popov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track