BAJDENOVO "MINISTARSTVO ISTINE" SE UGASILO I PRE POČETKA RADA: Otkrivemo da je nesuđena šefica sama širila dezinformacije! VIDEO
Foto: Screenshot YT/wwwAAASorg

bruka

BAJDENOVO "MINISTARSTVO ISTINE" SE UGASILO I PRE POČETKA RADA: Otkrivemo da je nesuđena šefica sama širila dezinformacije! VIDEO

Planeta -

Kontroverzni Odbor za upravljanje dezinformacijama Bajdenove administracije pauziran je oko tri nedelje nakon što ga je objavilo Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, prema osobi angažovanoj da vodi panel, usled zabrinutosti da će administracija upotrebiti oružje protiv glasova neslaganja.

Nina Jankovič, koju je Bela kuća pozvala da bude zadužena za novoformirani odbor, rekla je u sredu novinskim kućama da je podnela ostavku. U toj izjavi, Jankovič je takođe potvrdio da je rad odbora „pauziran“ i da je „njegova budućnost neizvesna“.

Nakon što se saznalo da će Jankoviceva, za ​​koju je administracija tvrdila da je stručnjak za dezinformacije na mreži, voditi odbor, brojni korisnici su otkrili postove koje je objavila na Tviteru u kojima se reklamira diskreditovani „Stilov dosije“ koji je korišćen za blaćenje bivši predsednik Donalda Trampa i oktobara 2020. tvrdi da je laptop Hantera Bajdena bio deo ruske kampanje dezinformisanja. Kasnije je otkriveno da su laptop i poruke o Bajdenovim prekomorskim poslovima autentični.

„Nakon šest godina posvećenih proučavanju dezinformacija i najboljih praksi u reagovanju na njih, pridružio sam se Odeljenju za unutrašnju bezbednost da budem izvršni direktor Odbora za upravljanje dezinformacijama sa namerom da podržim važan rad Odeljenja koji se bavi dezinformacijama koje utiču na domovinu. “, rekla je ona u izjavi za novinske kuće.

Portparol DHS-a potvrdio je za Vašington Post da je odbor suspendovan. On je takođe naveo da je Jankovič bio „podvrgnut neopravdanim i gnusnim ličnim napadima i fizičkim pretnjama“, bez detaljnijeg objašnjenja. Epoh Tajms je kontaktirao agenciju za komentar.

„Na saslušanjima u Kongresu i u intervjuima za medije, sekretar ju je više puta branio kao eminentno kvalifikovanu i naglašavao važnost rada dezinformisanja odeljenja, i nastaviće to da čini“, rekao je portparol, pozivajući se na sekretara DHS Alehandra Maiorkasa.

U međuvremenu, sekretar za štampu Bele kuće Endrju Bejts izjavio je da je Jankoviča „zloverni, desničarski akteri uprljali protiv visoko kvalifikovanog stručnjaka i protiv napora za bolju borbu protiv krijumčarenja ljudi i domaćeg terorizma“.

„Ni Nina Jankovič ni odbor nemaju nikakve veze sa cenzurom ili uklanjanjem sadržaja sa bilo kog mesta. Njihova uloga je da obezbede da zvaničnici nacionalne bezbednosti budu obavešteni o tome kako dezinformacije utiču na okruženje pretnji. Ona ima jake akreditive i istoriju prozivanja dezinformacija i sa levice i sa desnice“, rekao je Bejts za Vašington Egzaminer.

Međutim, ni portparol DHS ni Bejts nisu javno spomenuli zabrinutost da će Odbor za upravljanje dezinformacijama nadgledati američke građane. Republikanci i drugi kritičari opisali su ga kao „Ministarstvo istine“ kako se pominje u romanu Džordža Orvela „1984“ i izrazili bojazan da će panel pokušati da dodatno uguši konzervativne stavove i pojedince sa stavovima van mejnstrima—dok je jedan senator rekao u maju 9 njegovo stvaranje je verovatno bilo nezakonito prema odredbama Zakona o antideficitima.

Majorkas je rekao da panel neće biti korišćen za nadgledanje Amerikanaca, tvrdeći za CNN da „odbor nema nikakva operativna ovlašćenja ili mogućnosti“.

Kreiranje panela usledilo je samo nekoliko dana nakon što su izvršni direktor tehnologije Ilon Mask i odbor Tvitera objavili da će kupiti uticajnu platformu društvenih medija za 44 milijarde dolara. Kao odgovor, Mask je ranije ovog meseca napisao na Tviteru da je kreiranje panela „neugodno“ kao odgovor na objavu komentatora Stivena Kraudera.

Kurir.rs/Epoh Tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja