KRIZA UDARILA BRITANCE PO DŽEPU Porodice se greju i koriste besplatan internet u Mekdonaldsu?!
Foto: Peter Erik Forsberg/London / Alamy / Profimedia

inflacija

KRIZA UDARILA BRITANCE PO DŽEPU Porodice se greju i koriste besplatan internet u Mekdonaldsu?!

Planeta -

Britanske porodice koje se suočavaju sa poteškoćama provode večeri u Mekdonaldsu kako bi smanjile troškove, objavio je Gardijan.

Oni to čine usred najveće stope inflacije u poslednjih 40 godina.

Ove porodice navodno odlaze u restorane brze hrane poput Mekdonaldsa zbog besplatnog bežičnog interneta, grejanja i jeftinije hrane.

-Ljudi kupuju svojoj deci Hepi mil za nekoliko funti i drže ih toplom. Zatim se peru i peru zube u lavabou i satima gledaju televiziju na besplatnom vaj faju, rekao je Metju Kol iz Fondacije Fuel Bank, piše Gardijana, a prenosi RT.

Potrošnja, Inflacija, Kupovna Moć
foto: Thinkstock

Džo Gilbert, izvršni direktor dobrotvorne organizacije Kjubs za savetovanje koja je usredsređena na energiju, rekao je za medije da ''u stvarnosti, mi smo daleko od upotrebe trikova za uštedu energije kod kuće da bismo značajno ograničili račune. Ljudima je sada potrebna pomoć vlade''.

Istraživanje Ipsosa u Velikoj Britaniji koje je u utorak objavio Skaj njuz pokazalo je da se 65 odsto Britanaca uzdržavalo od uključivanja grejanja u pokušaju da uštedi novac, a da je svaki četvrti čak preskakao obroke.

Nedavni skok koji je doveo cene na trenutni maksimum u poslednjih 40 godina, a bio je podstaknut povećanjem računa za grejanje.

Granica cene energenata za tipičnu britansku porodicu porasla je za 693 funti (oko 860 dolara) u aprilu, što je povećanje od 54 odsto, piše RT.

-Jedno je sigurno – vlada mora da pruži dalju ciljanu podršku onim porodicama sa nižim prihodima na oštrom kraju ove krize, rekao je u sredu Džek Lesli, viši ekonomista organizacije Rezolušn.

Sa njim se slaže više od tri od četiri Britanca.

Gore pomenuto istraživanje Ipsos-a u Velikoj Britaniji pokazalo je da se 76 odsto ispitanika slaže da vlada ne pruža dovoljnu podršku porodicama oštećenim rastućim troškovima.

Inflaciju u Velikoj Britaniji pokrenula je pandemija Covida, trenutni sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji bez presedana.

Čini se da su te mere imale negativan efekat na neke od zemalja koje su uvele embargo, što je dovelo do vrtoglavog porasta cena hrane, energije i drugih potrošačkih dobara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track