PANIKA U AMERICI, NOVI VIRUS SE ŠIRI JAKO BRZO Kupuju milione doza vakcina, pojavio se i u Australiji!
Foto: Medical-on-Line / Alamy / Alamy / Profimedia

retka ali ozbiljna bolest

PANIKA U AMERICI, NOVI VIRUS SE ŠIRI JAKO BRZO Kupuju milione doza vakcina, pojavio se i u Australiji!

Planeta -

Američke vlasti zadužene za zdravstvo potpisale su ugovor vredan 119 miliona dolara za doze vakcine protiv virusa majmunskih boginja, nakon što je jednom čoveku iz Masačusetsa dijagnostikovana retka, ali potencijalno ozbiljna bolest ranije ove nedelje.

Uprava za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) – vladina agencija posvećena borbi protiv pandemija i bioterorizma – potpisala je u sredu višemilionski ugovor sa danskom farmaceutskom kompanijom Bavarian Nordic, objavila je kompanija u saopštenju, prenosi RT.

Ugovor od 119 miliona dolara je jedna u nizu ugovornih opcija koje bi na kraju mogle dostići ukupnu vrednost od 299 miliona dolara ako se realizuju, u zamenu za oko 13 miliona zamrznutih doza vakcine Jinneos.

Prvobitno je napravljena za male boginje, ali ga je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila za upotrebu protiv majmunskih boginja 2019. godine, samo nekoliko meseci pre nego što su prvi slučajevi korone otkriveni u Kini.

Prvi slučaj majmunskih boginja u SAD potvrđen je u sredu kod čoveka koji je nedavno otputovao u Kanadu.

Federalni zdravstveni zvaničnici su od tada rekli da prate šest drugih osoba nakon što su bili u kontaktu sa zaraženim putnikom tokom leta iz Nigerije u Veliku Britaniju ranije ovog meseca, dok još jedan mogući slučaj istražuje Ministarstvo zdravlja Njujorka.

Broj sumnjivih ili potvrđenih infekcija takođe je primećen u Britaniji, Kanadi, Španiji, Portugalu, Italiji i Švedskoj poslednjih nedelja.

Australija je upravo otkrila svoj prvi slučaj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track