SUPER HAUBICE SA SUPER MANOM: Ameri Kijevu isporučili M777 bez ključne opreme, boje se da je Rusi ne zaplene! VIDEO
Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

lukavo

SUPER HAUBICE SA SUPER MANOM: Ameri Kijevu isporučili M777 bez ključne opreme, boje se da je Rusi ne zaplene! VIDEO

Planeta -

Desetine primeraka artiljerijskih sistema koje su SAD isporučile Ukrajini nisu bile opremljene naprednim kompjuterskim sistemima koji poboljšavaju efikasnost i tačnost naoružanja, saznaje Ej-Bi-Si Njuz.

Haubice M777 155 mm sada koristi ukrajinska vojska u ratu sa Rusijom.

Pentagon nije poricao da su artiljerijska oruđa isporučeni bez kompjutera, ali je rekao da je dobio „pozitivne povratne informacije“ od Ukrajinaca o „preciznom i veoma efikasnom“ oružju.

Taj pozitivan sentiment ponovio je i ukrajinski političar, koji je razgovarao za Ej-Bi-Si Njuz pod uslovom da ostane anoniman. Političar je, međutim, izrazio i frustraciju što artiljerijska oruđa nisu opremljena digitalnim kompjuterskim sistemima.

Artiljerija trenutno igra ključnu ulogu u borbama koje besne u istočnoj Ukrajini dok Rusija nastavlja ofanzivu u tom delu zemlje.

Američki zvaničnici su nedavno potvrdili da su isporučene sve osim jedne od 90 haubica koje su obećane Ukrajini, zajedno sa taktičkim vozilima koja su korišćena za njihovo vuču.

Ako je ugrađen u haubicu, digitalni kompjuterski sistem omogućava posadi koja upravlja oružjem da brzo i precizno odredi metu.

Haubice bez kompjuterskog sistema i dalje se mogu precizno ispaljivati, koristeći tradicionalne metode za izračunavanje ugla potrebnog da se pogodi cilj. Savremeni kompjuterski sistemi, međutim, isključuju mogućnost ljudske greške.

Nejasno je zašto artiljerijska oruđa koja su isporučena Ukrajini nisu imala ugrađenu tehnologiju digitalnog ciljanja. Pentagon je rekao da neće razgovarati o pojedinačnim komponentama „iz operativnih bezbednosnih razloga“.

Saradnik Ej-Bi-Si njuza Stiv Ganjard, pukovnik u penziji u Korpusu marinaca Sjedinjenih Država, rekao je da bi razlog za nedostavljanje kompjutera bio „kompromis“.

„To je procena rizika koju SAD rade sa bilo kojim izvozom“, rekao je on.

„Ako ovaj deo kompleta završi u Moskvi, kakva je šteta po bezbednost SAD? U ovom slučaju ne bi mogli da dele najbolje što SAD imaju“, rekao je on.

Otkriće o nedostatku kompjuterskih sistema na haubicama dolazi usred šire frustracije u ukrajinskim političkim krugovima što SAD još uvek nisu isporučile određene vrste naprednog naoružanja.

Do danas su SAD i njihovi saveznici pružili Ukrajini impresivnu količinu i niz naoružanja, uključujući hiljade protivtenkovskih projektila, hiljade protivvazdušnih projektila, stotine oklopnih vozila i oklopnih transportera i stotine jurišnih dronova.

Međutim, ukrajinska vlada trenutno lobira u Sjedinjenim Državama za sisteme višecevnih raketnih bacača i borbene avione zapadne proizvodnje, kao što su F16

Ukrajinski političari koje je intervjuisao ABC Nevs rekli su da je hitno da Ukrajina sada dobije ove vrste oružja, jer veruju da je Rusija ranjiva nakon niza neuspeha na bojnom polju.

"Rusija je sada veoma slaba. Njihova vojska je veoma demoralisana", rekao je ukrajinski političar.

„Ono što mi kažemo jeste da su nam sada potrebni svi sistemi za višeracketno bacanje. Ovo je najbolje vreme za nas da Ruse izvučemo iz naše zemlje.

„Da bismo to uradili, potrebno nam je zaista dobro američko oružje“, rekao je političar.

Kurir.rs/ABC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track