DA LI JE UKRAJINA POLIGON SA RUSKI SUPER LOVAC: Su-57 prva testiranja imao u Siriji, evo šta se od njega očekuje sada? VIDEO
ilustracija, Foto: Screenshot

oružje

DA LI JE UKRAJINA POLIGON SA RUSKI SUPER LOVAC: Su-57 prva testiranja imao u Siriji, evo šta se od njega očekuje sada? VIDEO

Planeta -

Moguće je da je Su-57 korišćen za misije vazduh-zemlja iznad Ukrajine, što bi omogućilo VKS da sprovede borbena ispitivanja neke od novih vrsta municije koje je razvijene za Felon. To uključuje krstareću raketu Kh-69 (poznatu i kao Kh-59MK2), namenjenu uništavanju malih, ojačanih ciljeva na udaljenosti od preko 300 km.

Tu je i raketa protiv zračenja Kh-58UShK koja je takođe skalirana da stane unutar unutrašnjeg odeljka Su-57 i 'modularna' raketa vazduh-zemlja Kh-38M koja može biti opremljena alternativnim poluaktivnim laserom, infracrvenim laserom za snimanje , ili aktivni-radarski tragači. Bilo koje od ovih oružja, i više, moglo bi imati potencijalnu primenu u ratu u Ukrajini, uključujući i gađanje ciljeva nakon lansiranja van granica Ukrajine.

Sa ponovljenim izveštajima koji sugerišu da Rusima ponestaje preciznog oružja bilo koje vrste, uključujući rakete vazduh-zemlja, takođe postoji mogućnost da se Su-57 sada koristi van dometa, koristeći namensku municiju.

Međutim, na kraju krajeva, Su-57 je dizajniran kao lovac koji treba da obezbedi nadmoć u vazduhu i trenutno je najbolji lovac ovog tipa u službi. To bi sugerisalo da je Felon zapravo idealan kandidat za vođenje vazdušnog rata u Ukrajinu. Suočen sa tehnološki inferiornom opozicijom lovaca, Su-57 bi trebalo da bude u stanju da uđe u srce ukrajinskog mehura protivvazdušne odbrane i izazove pustoš. Nejasno je zašto se očigledno koriste veoma različite taktike.

Osim što će pružiti priliku za dalje testiranje sposobnosti Su-57 i njegovog novog oružja i senzora u stvarnom borbenom okruženju, ispitivanja Felona u Ukrajini mogla bi imati za cilj da pomognu u većem marketingu lovaca i na izvoznom tržištu, ali i u pokušaju da dobije lokalne narudžbine. Najvažnije, prethodni plan za koproizvodnju derivata Su-57 sa Indijom propao je zbog zabrinutosti zbog napretka projekta i sposobnosti aviona.

Angažovanje Su-57 u borbama u Ukrajini bi, naravno, samo pomoglo u jačanju reputacije lovca ako bi to bilo javno, a to je još uvek mogućnost. Na kraju krajeva, tek nakon prvih izveštaja da je Felon raspoređen u Siriju na borbena ispitivanja, rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo tu činjenicu i iznelo više detalja.

Do sada je Kremlj naručio samo 76 serijskih Su-57, a do sada su stvarno predata samo četiri primerka, dva poslednja primerka u februaru ove godine. Ovi avioni su dodeljeni 929. državnom centru za letna ispitivanja i bazirani su u Ahtubinsku, gde su uključeni u državna prijemna ispitivanja. U istoj bazi su i primerci pretproizvodnih aviona i prototipova, zajednički poznatih pod oznakom T-50.

Prethodna borbena procena Su-57 je izvršena 2018. tokom ruske kampanje u Siriji. Ovde su se povremeno pojavljivali novi ruski avioni i druga vojna oprema, obično samo na kraće periode, radi testiranja u borbenim uslovima i da bi pomogli njihovim izvoznim izgledima.

Dvoja lovcaoji su nakratko raspoređeni u vazdušnu bazu Hmejmim u Siriji kasnije su bili prototipovi, T-50-9 i T-50-11, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je tamo izvelo „više od deset letova“. Zvanični video koji je kasnije objavljen sugeriše da su Su-57 izbacili najmanje jedan primerak nove taktičke rakete vazduh-zemlja Kh-59MK2.

Takođe postoji šansa da je Su-57 posvećen sukobu u Ukrajini u ovom trenutku kao odgovor na više od očekivanog trošenja starijih platformi i da pokuša da ojača njihovu zaostalu poziciju. Možda nije slučajnost da u poslednje vreme vidimo sve više vrhunske opreme koju Rusi koriste u Ukrajini, uključujući tenkove T-90M i navodno raspoređivanje novog laserskog oružja protiv dronova.

Za sada još uvek nema nikakve potvrdu da su Su-57 zaista bili uključeni u borbena dejstva u Ukrajini.

Kurir.rs/The Drive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track