ČUDESNA ŠUMA: U dnu ogromne vrtače naučnici pronašli drevno drveće visoko i do 40 m koje bi moglo da bude dom nepoznatim vrstama
Foto: Printscreen/Twitter

neverovatno otkriće

ČUDESNA ŠUMA: U dnu ogromne vrtače naučnici pronašli drevno drveće visoko i do 40 m koje bi moglo da bude dom nepoznatim vrstama

Planeta -


Drevna šuma pronađena na dnu ogromne vrtače u Kini.

Naučnici veruju da lokacija u Guangsiju gde su otkrili, između ostalog i drveće visoko i do 40 metara – može skrivati do sada nepoznate vrste.

Drevna šuma pronađena je na dnu džinovske vrtače (zatvorene depresije) a stručnjaci očekuju da će naići i na, do sada, čovečanstvu nepoznate vrste živog sveta, piše Gardijan.

Istraživači pećina u regionu Guangsi na jugu Kine obavestili su naučnike kada su pronašli vrtaču, u kojoj je bila skrivena šuma. Među 30 vrtača u okrugu Leje, ovo je najveća – duga je 306 metara, široka 150 metara i duboka 192 metra.

Đang Juanhai, viši inženjer na Institutu za geologiju kraša pri Kineskom geološkom zavodu, rekao je da nalazište sadrži tri pećine po obodima vrtače i dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu.

Naučnici su satima pešačili da bi stigli do podnožja vrtače kako bi videli šta se u njoj nalazi. Čen Liksin, koji je predvodio ekspediciju, rekao je da je pored drveća bilo gustog šipražja koje mu je dosezalo do ramena.

"Ne bih se iznenadio kada bih saznao da nađemo vrste u ovim pećinama koje nikada do sada nisu bile prijavljene ili opisane u nauci", rekao je Liksin a prenosi RTS.

Pejzaž pun vrtača poznat je kao kraški pejzaž, nastao prvenstveno rastvaranjem stena podzemnim vodama.

To znači da se širom oblasti stvaraju vrtače i pećine. Ovakve su, međutim, retke, jer je vrtača na činem je dnu pronađena stara šuma – duboka, ali tako orijentisana da ima dovoljno svetlosti, što je od ključnog značaja za razvoj života.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja