PLANOVI VAŠINGTONA Džozef Bajden na turneji po Aziji učvršćuje američki savez protiv Kine!
Foto: Profimedia, EPA-EFE/Yuri Gripas

PLAN ZA DOMINACIJU

PLANOVI VAŠINGTONA Džozef Bajden na turneji po Aziji učvršćuje američki savez protiv Kine!

Planeta -

Uprkos dešavanjima u Ukrajini, američki predsednik ne krije da suočavanje s Kinom predstavlja njegov glavni spoljnopolitički prioritet

Američki predsednik Džozef Bajden nalazi se na mini-turneji po Aziji, gde mu je glavni cilj učvršćivanje saveza protiv izazova koji predstavlja Kina, po mnogima glavni rival SAD u trci za ekonomsku i vojnu dominaciju u svetu! Bajdenu je ovo ujedno i prvi put da dolazi u Aziju otkad je u januaru 2021. položio zakletvu i postao 46. predsednik SAD.

Pogrešio ime domaćinu

Vol strit džornal prenosi da je Bajden izabrao posetu Južnoj Koreji i Japanu, bliskim saveznicima SAD, koji su tražili veće američko angažovanje u regionu. Napad Rusije na Ukrajinu je pojačao zabrinutost zbog Kine. Dok su SAD fokusirane na rat u Evropi, azijski zvaničnici i bezbednosni analitičari kažu da bi Peking mogao da bude ohrabren da poveća vojni pritisak na Tajvan i dodatno proširi diplomatske, ekonomske i druge oblike prinude nad okolnim zemljama.

Kim Džong Un, lider Severne Koreje
Kim Džong Un, lider Severne Korejefoto: AP

Procena obaveštajaca: Kim preti nuklearkom

Tenzijama u regionu doprinosi Severna Koreja, koja je povećala broj testiranja balističkih projektila, a američki obaveštajni podaci ukazuju da bi režim u Pjongjangu mogao uskoro da izvede i nuklearni test upravo tokom Bajdenovog boravka u regionu. Predsednik SAD ostaće pet dana na turneji po Aziji, pa ostaje da se vidi da li su obaveštajni podaci bili ispravni ili obično dizanje panike. Inače, Bajden je rekao da bi Kim Džong Un, lider Severne Koreje, trebalo da bude iskren i ozbiljno posvećen razgovorima o miru da bi se sastali.

- Savez naših zemalja izgrađen je na zajedničkom žrtvovanju i posvećenosti slobodi Republike Koreje, kao i našem protivljenju nasilnoj promeni granica. Danas naša saradnja prelazi na viši nivo - rekao je Bajden, koji je pogrešio ime predsednika Južne Koreje - Jon Suk Jeola. On je zahvalio predsedniku Munu, misleći na Mun Dže Ina, ranijeg šefa države. U nedavnom objavljenom dokumentu, administracija je navela da SAD, iako ne pokušavaju da promene kinesku vladu, žele da oblikuju međunarodno okruženje Pekinga, uglavnom radeći sa saveznicima. Bajdenova poseta Seulu i Tokiju je osmišljena da podstakne američke saveze i uveri zemlje u Aziji da nije skrenuo pažnju s Kine, piše Fajnenšel tajms.

Obrukala se tajna služba: Pijani agenti vraćeni kući

Dvojica agenata tajne službe, koja je zadužena za bezbednost američkog predsednika, vraćena su iz Seula u SAD zbog neprimerenog ponašanja, prenose brojni mediji. Naime, oni su bili deo prethodnice koja, po proceduri, dolazi desetak dana ranije kako bi nadgledala bezbednosne pripreme za Bajdenov dolazak. Seul im je očigledno prijao, pa su se previše opustili i, pod uticajem alkohola, izazvali tuču ispred hotela u kom su bili smešteni. Policija ih je privela, a posle intervencije Ambasade SAD, oni su deportovani nazad u Ameriku

Pored toga što će se sastati s japanskim premijerom i novim predsednikom Južne Koreje, Bajden će u Tokiju učestvovati na sastanku Kvada, bezbednosne grupe koja uključuje SAD, Japan, Australiju i Indiju, a takođe će predstaviti svoju prvu ekonomsku inicijativu za region - Indopacifički ekonomski okvir (IPEF). Predsednik SAD dolazi u Južnu Koreju i Japan sa ciljem da izgradi odnos s liderima dve zemlje i da istovremeno pošalje nedvosmislenu poruku Kini da bi zastoj u ruskoj invaziji na Ukrajinu trebalo da navede Peking da prestane da zvecka oružjem u Tihom okeanu, ukazuje Asošijeted pres.

Korona ga sprečila

Bajden je treći američki predsednik zaredom koji je pokušava da pomeri spoljnopolitički fokus SAD na Aziju, ističe CNN, dodajući da je aktuelni predsednik hteo ranije da ode u Aziju, ali je morao da odloži to putovanje usled ograničenja zbog kovida 19 i drugih kriza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track