KO JE TONI ALBANEZI: Odgajila ga samohrana majka u socijalnom stanu, 30 godina kasnije našao oca živog u Italiji, sada je premijer
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

australija

KO JE TONI ALBANEZI: Odgajila ga samohrana majka u socijalnom stanu, 30 godina kasnije našao oca živog u Italiji, sada je premijer

Planeta -

Entoni Albanezi (59) postaće novi premijer Australije nakon što je doveo svoju Laburističku stranku, koja je proteklih 10 godina bila u opoziciji, do izborne pobede.

Jedan od najdugovečnijih političara u zemlji, obećao je biračima "sigurnu promenu" dok je radio na izbacivanju konzervativne liberalno-nacionalne koalicije koja je na vlasti od 2013. godine.

Dok je poraženi premijer Skot Morison samoproglašeni "buldožer", Albanezi obećava da će biti "graditelj", piše Jutarnji list.

Nakon pandemije u kojoj su australijske države bile bukvalno odsečene jedna od druge, a gradovi pod strogim merama izolacije, podsticanje jedinstva je sada jedan od prioriteta za novog vođu.

"Želim da ujedinim Australijance. Želim da pronađem našu zajedničku svrhu i promovišem jedinstvo i optimizam, a ne strah i podeljenost", poručio je u pobedničkom govoru u subotu uveče.

Ko je Albo?

Albanezi je stekao reputaciju branitelja australijskog "besplatnog" zdravstvenog sistema, zagovornika prava LGBT zajednice, republikanca i strastvenog ragbi navijača.

Odgajala ga je samohrana majka koja je imala invalidsku penziju, a živeli su u socijalnom stanu. Budući premijer po nadimku Albo, često je navodio da je njegovo odrastanje postavilo temelje njegovih progresivnih uverenja.

Verovao je da mu je otac umro pre nego što se rodio, ali je onda kao tinejdžer saznao da je njegova majka zapravo ostala trudna sa oženjenim muškarcem, koji je vrlo verovatno još uvek živ - dok je putovala Evropom.

Trideset godina kasnije ušao je u trag svom ocu, Karlu Albaneziju i otišao u Italiju gde je upoznao njega i svoju polubraću i polusestre.

Albanezi je rekao da je njegova majka, Merijen Eleri bila odlučna da mu obezbedi sve što ona nikad nije imala u životu. Uz njenu podršku je postao prvi u porodici koji je završio školu i otišao na fakultet.

Kao inspiraciju za stvaranje boljeg sveta naveo je svog sina Nejtana. Od svoje supruge s kojom je proveo 19 godina rastao se 2019. godine, a u kampanji mu se pridružila nova partnerka Džodi Hehdon.

Poslanik 25 godina

Albanezi je bio vođa Laburističke stranke tri godine, a vođstvo je preuzeo nakon šokantnog izbornog poraza njegovog prethodnika Bila Šortena 2019.

No u politici nije nov - u Laburističkoj stranci je još od svojih 20ih.

Bio je i u saveznoj i u državnoj politici pre nego što je na svoj 33. rođendan 1996. godine izabran za poslanika centralnog okruga Sidneja.

Godine 2007, kada su laburisti došli na vlast pod vođstvom Kevina Rada, Albanezi je postao ministar infrastrukture i saobraćaja.

Ostao je uticajna figura i kada je stranka ušla u burno razdoblje nakon što je Rada zamenila Džulija Gilard 2010. godine.

Rad je 2013. ponovno preuzeo premijersku poziciju, a Albanezi ga je pogurao do mesta potpredsednika vlade. No, na toj poziciji je ostao samo 10 nedelja jer su laburisti izgubili izbore.

Tada se kandidovao za vođu stranke, ali uprkos popularnosti, njegov protivnik Bil Šorten je imao veću podršku među parlamentarcima i izabran je za lidera opozicije.

Albovo vreme došlo je tek 2019. kada je Šorten smenjen sa mesta vođe laburista.

Promena stavova

Albanezi je bio vodeći glas leve frakcije Laburističke stranke, ali kada je postao šef, više se pozicionirao prema centru i pokušao da vrati konzervativnije birače koji su napustili stranku na izborima 2019. godine.

Pritom je odustao od podrške agresivnijim klimatskim merama i pooštrio je retoriku prema Kini i nacionalnoj bezbednosti.

Takođe je podržao kontroverznu politiku vraćanja svih azilanata koji stižu brodovima, čemu se svojevremeno javno protivio.

Osim u stavovima, Albanezi je doživeo i fizičku transformaciju - izgubio je na težini, a promenio je i stil. Rekao je da mu je saobraćajna nesreća 2021. bila "poziv na buđenje".

Ipak, ostao je veran laburističkim korenima, obećavajući velika izdvajanja za sektor brige o starima, deci i jačanje proizvodne industrije.

Takođe, Laburisti su se obavezali da će održati referendum o telu koje bi Aboridžinima i stanovnicima ostrva u Toresovom prolazu dalo ulogu u oblikovanju politika koje se na njih odnose.

Albanezi je u svom pobedničkom govoru obećao da neće ostaviti nijednog Australijanca na cedilu - pozivajući se na vlastito odrastanje.

"Mnogo govori o našoj zemlji što sin samohrane majke koja je primala invalidsku penziju i odrasla u socijalnom stanu može da stane pred vas večeras kao premijer Australije. Želim da Australija i dalje bude zemlja koja, bez obzira gde živite, koga volite ili kako se prezivate, ne postavlja ograničenja vašem životnom putu. Nadam se da će moj životni put inspirirati Australijance da posegnu za zvezdama", poručio je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track