RUSIJA U UKRAJINU POSLALA SVOJ NAJMODERNIJI AVION? Posle višenedeljnih spekulacija, stelt lovac Su-57 PRVI PUT u borbama
Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

pakleni debi

RUSIJA U UKRAJINU POSLALA SVOJ NAJMODERNIJI AVION? Posle višenedeljnih spekulacija, stelt lovac Su-57 PRVI PUT u borbama

Planeta -

Ruski stelt avioni Su-57 "debitovali" su u borbama u Ukrajini, tri meseca po početku sukoba, razvejavši tako teorije da Moskva okleva u primeni svojih najboljih borbenih aviona.

Suhoj Su-57 felon je najnoviji borbeni avion ruskih vazdušnih snaga i jedini stelt lovac bombarder u njihovom arsenalu, a ruski državni mediji prenose, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je avion poslat na ratište.

Po društvenim mrežama kružile su nepotvrđene tvrdnje da je Su-57 primećen iznad severne Ukrajine još na početku rata. Sada je neimenovani vojni izvor Tassa rekao je da je bombarder sve vreme bio aktivan u Ukrajini.

Ta informacija ipak nije zvanično potvrđena i nezavisno proverena.

"Upotreba aviona Su-57 u Ukrajini počela je dve do tri nedelje nakon početka specijalne operacije. Avion je dejstvovao van zone aktivnog uništenja od strane neprijateljskih PVO sistemima raketnog naoružanja“, rekao je sagovornik ruske agencije.

Dve nedelje nakon rata, neposredno pre nego što su Rusija i Ukrajina započele pregovore u Turskoj, društveni mediji su "goreli" od glasina da je ruski Južni vojni okrug poslao avion u Ukrajinu.

Pored toga, lokalni mediji su izvestili da je lovac sličan Su-57 primećen u ukrajinskoj oblasti Žitomir samo nekoliko sati pre nego što su dva ministra spoljnih poslova sletela u Tursku, preneo je JurEjžan tajms.

Borbeno "iskustvo" Su-57

Ako rusko Ministarstvo odbrane potvrdi izveštaj o razmeštanju Su-57 u Ukrajini, ovo bi bio prvi put da je ruski stelt lovac korišćen u borbenoj misiji.

Prototip ovog aviona poslat je u sirijsku vazdušnu bazu Kmeimim 2018. i 2019. godine. Su-57 je ispalio krstareću raketu, verovatno Kh-59MK2, u jednom od ovih raspoređivanja.

Ministarstvo odbrane Rusije je 2018. objavilo video koji prikazuje najnaprednije stelt lovce u zemlji kako lete u Siriji.

Veruje se da je Rusija koristila ratom razoreni region kao poligon za svoje stelt borbene avione Su-57. Video je propraćen saopštenjem u kome se navodi da je lovac do februara 2018. godine izveo oko 10 letova u Siriji.

Ministarstvo odbrane je tada saopštilo da su "letovi izvedeni kako bi se potvrdile navedene sposobnosti najnovijeg aviona u stvarnom borbenom okruženju“. Lovci su navodno bombardovali sirijske pobunjenike i borce Islamske države u znak podrške kampanji sirijskog predsednika Bašara al-vojske Asada.

Ubrzo nakon razmeštanja 2018, Kremlj je zaustavio proizvodnju Su-57 nakon 28. primerka, čime je skoro ubio program. Sredinom 2019. ruski predsednik Vladimir Putin najavio je predlog za kupovinu dodatnih 48 aviona, vraćajući program u život, navodi Nešonel intrest.

Kremlj je naručio prvih deset Su-57 u avgustu 2018, sa ciljem da se formira prva regularna eskadrila 2019. Drugo borbeno raspoređivanje ponovo je došlo 2019. u Siriji. S obzirom da se sada veruje da letelica leti u Ukrajini, moglo bi se očekivati da će prikupiti dragoceno borbeno iskustvo, drugačije od onog u Siriji.

Suhoj Su-57 Felon

Su-57 je jednosed, dvomotorni višenamenski lovac koji je razvio Suhoj. Dizajniran je za kopnene i pomorske udare, kao i za borbe u vazduhu. Zameniće ruske vojne avione poput MiG-29 i Su-27.

Očekuje se da će površina radarskog poprečnog preseka (RCS) Su-57 biti trideset puta manja od površine Su-27. Za razliku od američkih stelt dizajna kao što su F-22 Raptors ili F-35, karakteristike spuštanja RCS-a su vidljivije u prednjem delu aviona, najverovatnije zbog smanjenja troškova.

Možda je to zbog ruske doktrine letenja aviona pod zaštitom prijateljskih integrisanih sistema PVO, navodi JurEjžan tajms.

Su-57 je napravljen za dugu izdržljivost i manevar. Ima visoko integrisane moderne senzorske sisteme koji mu omogućavaju da prati do 60 objekata odjednom koristeći šest radara.

Lovac može da nosi dve infracrvene rakete za navođenje K-74M2 kratkog dometa, kao i četiri rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa K-77M sa AESA tragačem za ratovanje izvan vidljivog dometa (BVR).

Avion takođe može da bude opremljen raznim precizno navođenim bombama, raketama vazduh-zemlja, protivbrodskim projektilima, raketama protiv radijacije i krstarećim raketama.

Na borbenom avionu je montiran auto-top kalibra 30 mm sa 150 metaka, koji ima efektivni domet od 800 metara protiv vazdušnih ciljeva i 1800 metara protiv površinskih ciljeva.

U decembru 2020. godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su prvi Su-57. Do sada su izgrađena četiri aviona, od kojih se prvi srušio 2019. pre nego što je predat vojsci, a treći i četvrti su isporučeni VKS u četvrtom kvartalu 2021. godine.

Analitičari su do sada bili skeptični u vezi sa razmeštanjem Su-57 u Ukrajini. U tom kontekstu, stručnjaci veruju da bi Moskva poslala ove napredne borbene avione u Ukrajinu, s obzirom na njen nedostatak operativne spremnosti za sukob visokog ili srednjeg intenziteta. Međutim, samo saopštenje ruskog Ministarstva odbrane može da prekine sve spekulacije.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track