BAR NE MORAMO DA ČISTIMO SNEG: Danas počinje Svetski ekonomski forum u Davosu, jedan od govornika i Zelenski
Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

krize glavne teme

BAR NE MORAMO DA ČISTIMO SNEG: Danas počinje Svetski ekonomski forum u Davosu, jedan od govornika i Zelenski

Planeta -

Svetski ekonomski forum (WEF) biće održan u Davosu.

Političari, privrednici, biznismeni, ekonomisti, javne ličnosti okupili su se danas u "najvišem" gradu na svetu kako bi razmotrili goruća pitanja.

Samit političke i poslovne elite obično se održava u januaru, ali su organizatori zbog pandemije skup pomerili za maj. Virtuelni sastanak lidera WEF-a bio je organizovan u januaru.

Na četverodnevnom skupu u švajcarskim Alpama gotovo 2500 učesnika iz politike i ekonomije raspravljaće o rešenjima međunarodnih problema.

Krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa, klimatske promene - će dominirati sastankom, kao i njihove posledice po snabdevanje, cene hrane, energetiku.

Zbog rata u Ukrajini političara i privrednika iz Rusije neće biti, ali će zato ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski biti prvi govornik na skupu.

Moto ovogodišnjeg skupa je "Istorija na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije".

Samit u Davosu je dobrodošla vest za lokalno stanovništvo koje od foruma zaradi oko 60 miliona dolara. Pandemija je poremetila i rad hotela i restorana u ovom popularnom skijalištu pa se mnogi sada nadaju da će forum označiti povratak u normalu.

Svea Mejer koja vodi kafić u Davosu raduje se što će imati posla u maju, inače mirnom razdoblju između kraja skijaške sezone i početka letnje.

"Ovo je za nas velika prilika i srećmo smo zbog posetilaca koje poslednje dve godine nismo videli. Bolje da se forum održi na proleće nego da se uopšte ne održi", rekla je ona i dodala: "Bar ne moramo da čistimo sneg".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja