ENERGETSKO SIROMAŠTVO PRETNJA ZA 40 ODSTO PORODICA U BRITANIJI: Evo šta to znači, a najveća inflacija za 40 godina obeshrabruje!
Foto: EPA / Andy Rain

cene luduju

ENERGETSKO SIROMAŠTVO PRETNJA ZA 40 ODSTO PORODICA U BRITANIJI: Evo šta to znači, a najveća inflacija za 40 godina obeshrabruje!

Planeta -

Broj britanskih porodica koje se suočavaju sa fenomenom takozvang "energetskog siromaštva" mogao bi da se udvostruči do oktobra ove godine, izjavio je za BBC generalni direktor britanskog ogranka najvećeg nemačkog energetskog koncerna E.ON Majkl Luis.

Vidimo da se sve više ljudi suočava sa energetskim siromaštvom, što znači da na energiju troše više od 10 odsto svojih primanja. Ukoliko vlada ne interveniše na neki način, s tim će biti suočeno 40 odsto porodica, kazao je Luis, prenosi Tas.

Nakon aprilskog poskupljenja energenata, trošak prosečne britanske porodice za struju i gas na godišnjem nivou je uvećan za 54 odsto, sa 1.277 na 1.971 funtu, a u oktobru bi to moglo da dostigne između 2.750 i 3.000 funti, kazao je Luis, dodavši da uz to treba uzeti u obzir da su cene benzina i dizela na istorijski visokom nivou.

Zbog velikog poskupljenja električne energije u aprilu inflacija je u Britaniji na godišnjem nivou uvećana na devet procenata, što je najviše u poslednjih 40 godina, a Banka Engleske predviđa da će do kraja godine ona biti veća od 10 odsto.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA /Andy Rain

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track